Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AMF återigen bästa livbolaget

Skandalomsusade AMF har återigen rankats som det bästa livbolaget för traditionell pensionsförsäkring.

Annons

Skandalomsusade AMF har återigen rankats som det bästa livbolaget för traditionell pensionsförsäkring.

Det är pensionsrådgivningsföretaget Max Matthiessen som analyserat och rankat livbolagen när det gäller traditionell försäkring.

Vår återkommande analys visar att AMF är det bästa livbolaget för traditionell försäkring. Bolaget har konsekvent levererat bra avkastning till sina kunder och under den senaste 15-årsperioden har bolaget den högsta totalavkastningen bland jämförbara bolag. Det gick även bra under första halvåret i år trots vårens turbulens kring ledningen, säger Anders Aronsson, analyschef på Max Matthiessen i en kommentar.

AMF har under loppet av några månader återbäringsräntan i två steg och den ligger nu på 6,0 procent. Att AMF kunnat höja så snabbt beror delvis på att bolaget tidigare gjorde ett så kallat återtag. Då fick pensionsspararna se sitt pensionskapital reducerat med 8 procent.

Tvåa på Max Matthiessens lista ligger ett annat bolag som nyligen höjt återbäringsräntan Skandia Liv. Bolaget har enligt analysen underpresterat 2008 men repat sig under 2009.

Den sista augusti var bolagets konsolidering 100 procent. Det innebär att bolaget åter har balans mellan tillgångar och åtaganden. Så sent som i måndags meddelade Skandia Liv att återbäringsräntan höjs från 0 till 4 procent.

Skandias placeringsportfölj är bland de mest offensiva och erbjuder därmed en långsiktigt god tillväxtpotential relativt andra bolag, säger Anders Aronsson.

I botten på rankningen återfinns Nordea tjänstepension och SEB Trygg Liv Nya.

Långsiktigt är deras produkter svaga utan växtkraft och de kommer därför inte vara konkurrenskraftiga, säger Anders Aronsson på Max Matthiessen.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Tabell: Max Matthiessens ranking av livbolagen (september 2009):

1. AMF

2. Skandia Liv

3. SEB Trygg Liv Gamla*

4. Länsförsäkringar Liv

4. KPA Pension

6. Folksam Liv

7. SPP**

8. Handelsbanken Liv

9. Nordea Liv och Pension (Tjänste)*

10. SEB Trygg Liv Nya*

* Stängda för nyteckning, men befintliga kunder kan fortfarande ha en löpande premie som betalas in

** Rankingen baseras på den produkt som är öppen för nyteckning

Mer läsning

Annons