Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikansk country-stjärna till Gäddede

Den amerikanska country-stjärnan Kim Richey har varit Grammy-nominerad, skrivit två USA-ettor och delat producent med Michael Jackson och Tom Petty.

I morgon spelar hon i Gäddede.

– Det är otroligt avslappnande att vara här, säger hon.

Annons

Det är alltså en musikalisk storstjärna som kliver in i Gäddede kyrka i morgon.

Och som i så många andra bra historier är det en lång rad sammanträffanden som ligger bakom Kim Richeys långa resa till Frostviken.

Allt började med att musikalartisten Magnus "Buster” Rudfell lärde känna låtskrivaren Peter Hallström när de båda jobbade med uppsättningen av Fame på Chinateatern i Stockholm.

Så småningom förde "Busters” intresse för slädhundar honom till Storvattnet utanför Gäddede – det var nio år sedan.

Trots avståndet fortsatte de båda vännerna att hålla kontakten och snart hade även Peter fallit för den vackra naturen i norra Jämtland.

– Jag försöker att åka hit flera gånger per år med hela familjen. Vi älskar verkligen Gäddede, säger Peter Hallström som bland annat ligger bakom Björn Skifs långkörare "Håll mitt hjärta” och Sarah Dawn Finers melodifestivalbidrag "I Remember Love”.

För några år sedan fick "Buster” och Peter idén att de borde uppträda tillsammans och gjorde slag i saken. Sedan dess har deras gemensamma sommarkonsert i kyrkan i Gäddede blivit till en årlig tradition och en stor händelse i bygden.

För ett år sedan träffade så Peter den amerikanska artisten Kim Richey i Stockholm i samband med att hon rest till Sverige för att skriva låtar till sitt kommande album.

– Efter ett tag sa jag lite skämtsamt: "du borde följa med till Gäddede, jag och en kompis brukar hålla en konsert där varje år”. Hon nappade på förslaget och nu är hon tillbaka, berättar Peter som i söndags satte sig i bilen tillsammans med sin familj och Richey för att åka norrut.

Kim, som två gånger nominerats till en Grammy – den amerikanska musikvärldens finaste pris, är imponerad över hur vackert Jämtland är.

– Det är otroligt avslappnande att vara här. Vi har varit ute och vandrat i naturen och bara njutit av lugnet, i går såg vi några rävar som sprang förbi och en trana, säger hon lyriskt.

– Peter föreslog att vi skulle åka hit eftersom han tycker om platsen så mycket. Jag sa visst, varför inte?

Att Kim överhuvudtaget kunde inleda ett samarbete med Peter var också slumpmässigt. Det var nämligen oerhört nära att hon aldrig satte sig på planet till Sverige den där gången för ett år sedan.

– Precis innan jag skulle åka iväg lyckades jag skada min ena fot. Jag hoppade omkring på kryckor och funderade på att låta bli att åka överhuvudtaget, berättar hon.

– Jag tänkte att hur kul kan det vara att sitta instängd på ett hotellrum i Stockholm med en skadad fot?

Till slut bestämde sig Kim Richey ändå för att resa i väg.

– Och det ångrar jag inte. Jag träffade en massa fantastiska människor och fick en fantastisk tid här ändå. Det är skälet till varför jag är tillbaka nu, skrattar Kim som planerar att stanna några veckor i Stockholm efter besöket i Frostviken.

Förutom att skriva låtar ska hon göra en spelning på Hotell Malmen på Söder i Stockholm, den enda under hennes Sverige-besök utöver morgondagens i Gäddede.

– Det ska bli riktigt roligt att få göra en konsert på torsdag, det ser jag verkligen fram emot. Annars kommer jag mest att ägna tiden här åt att jobba och skriva låtar med Peter.

Hennes senaste album "Wreck Your Wheels” har varit ute sedan i mitten av maj i Europa och kommer släppas i hemlandet USA i september. Därefter väntar en sex veckor lång turné i staterna.

– Det är mycket på gång framöver. Därför känns det skönt att få vara här och samla energi ett tag, avslutar Kim Richey.