Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Americanalegend till Östersund

En americanalegend återvänder till Östersund.

Den 17 maj gästar Mark Olson och Ingunn Ringvold Popgeni.

Annons

Popgeni lägger ännu ett namn till listan över vårens akter. Som vi tidigare berättat delar brittiska Danny And The Champions Of The World Gamla Teaterns scen med lokala Cujo Is A Cat på Norges nationaldag den 17 maj. Nu meddelar arrangörerna att den tredje akten är Mark Olson. Med sig har han Ingunn Ringvold, norsk multimusiker, som också är hans fru.

– Vi försöker skapa en så stor ljudbild som möjligt på bara två personer, säger Mark Olson i en intervju med Washington Post i november i fjol.

Mark Olson är en legend inom americana. Han är låtskrivare, gitarrist och sångare som har sitt hem i Joshua Tree, Kalifornien. Han var med och startade The Jayhawks 1985 och skrev merparten av bandets låtar tillsammans med Gary Louris. Efter fyra album lämnade han Jayhawks för en egen karriär, med en tillfällig återkomst 2011. Åren 1997 – 2008 ägnade han och hans första fru Victoria Williams åt The Original Harmony Ridge Creekdippers. De hann med tio album och en rad turnéer världen över. Sedan dess har Olson också hunnit med tre soloalbum.

Mycket av den musik han skapat tillsammans med Ingunn Ringvold har kommit till i Armenien där paret vistats på grund av (nu lösta) visumproblem med visum. Han behövde vara utanför Europa och hon utanför Amerika – det gemensamma lösningen blev välghörenhetsarbete på en musikskola i den tidigare jordbävningsdrabbade delen av landet och möte med nya instrument. Men Olson återvänder gärna också till sin tidigare låtskatt.

– Du spelar en sång som du skrev för kanske 20 år sedan och allt bara faller på plats. Det finns sånger som jag skrev för många, många år sedan som inte spelades in förrän långt senare i min karriär. Men det finns fortfarande den här känslan. Det ger mig känslan: "Wow, jag har uppnått något", säger Mark Olson till Washington Post.

Det här blir andra gången som Mark Olson står på en scen i Östersund. Senast spelade han 2008 på Storsjöyrans Tutti frutti-scen.