Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansförare fortsätter larma om hög arbetsbelastning – upplever sig själva som patientrisk: ”Mycket tveksamt att jag skulle vara en bra vårdare vid ett nytt larm”

Ambulanspersonal i Region Jämtland Härjedalen fortsätter att larma om hög arbetsbelastning. I tre nya avvikelserapporter lyfter anställda att de upplever sig själva som sämre ambulansförare och att de levererar sämre vård på grund av trötthet.

Läs också: Hög arbetsbelastning för ambulanspersonal i länet – ses som patientrisk: ”Upplever mig själv som farlig som chaufför”

I en av avvikelserapporterna larmar en ambulansförare att hen fick ett nattlarm, och var hemma vid 01.40 och var helt trött och slut. Enligt chauffören var hen då så trött att det var "mycket tveksamt" om hen skulle fungera som en säker chaufför vid ett nytt larm samt "mycket tveksamt" om chauffören då skulle vara en bra vårdare.

I en annan avvikelserapport lyfter en anställd att hen ser risker med sitt arbete då den anställde uppvisat tydliga trötthetssyndrom i samband med långa arbetspass. Hen påpekar dessutom att trötthet i samband med bilkörning är ett lagbrott samt att det behövs en tydligt handlingsplan och policy för att förhindra att det ska inträffa en olycka.

I en tredje avvikelserapport skriver en anställd att hen fick larm mellan 14.00 och 22.00, och ett nytt larm vid midnatt, och hann därmed inte äta någon middag på hela passet. Den anställde upplevde sig då inte som en säker bilförare.

Läs även:  Äldre patienter får vänta länge på hemgång från sjukhus