Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ambitionen är att det ska lysa där människor bor"

Ringvattnet är en av 100-talet byar och orter som berörs när Strömsunds kommun spar pengar genom att ta bort sammanlagt 1 400 lampor ur vägbelysningen.

Stolpar som blir tomma om inte byn, eller enskilda bybor, hyr stolpen av kommunen.

– Det ska finnas möjlighet att hyra en enskild stolpe i någon form av belysningsavtal, säger Jörgen Pettersson, chef på teknik- och serviceförvaltningen som lagt fram besparningslösningen för politikerna.

– Generellt har vi sagt att det ska det finnas möjlighet att hyra tillbaka den belysning vi släckt. Bara det är praktiskt möjligt, säger Jörgen Pettersson.

Vad kommer det att kosta?

– 750 kronor per år och då ingår allt inklusive el och underhåll. Går lampan sönder står kommunen för bytet, säger Jörgen Pettersson.

Investeringen i nya väglampor ser ut att landa på 15-16 miljoner totalt i kommunen.

Besparingen beräknas till 1,6 miljoner. Därmed slipper man en årlig kapitalkostnad på cirka 100 000 kronor per år framöver, för de 1 400 lampor som inte byts ut. Efter besparingen ska kostnaden för väglyse vara lika som i dag.

Står sig det här beslutet eller finns det risk för att fler stolpar släcks framöver?

– Beslutet står sig och jag tror inte det kommer något nytt beslut om att ta bort lika många till. Däremot beror det på hur in- och utflyttning ser ut framöver. Det är meningen att det ska tändas och släckas allteftersom det förändras.

Hur ser du på att det här uppfattas som symboliskt för att glesbygden släcks ner?

– Visst, jag bor själv i en by och har väldigt stor förståelse för det. Samtidigt så är ambitionen att det ska lysa där människor bor, säger Jörgen Pettersson.