Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda kan bli Sveriges yngsta i fullmäktige

För tre år sedan insåg Amanda Sahlin att politik var hennes rätta element. I augusti förra året gick hon med i Moderata ungdomsförbundet. I höst kandiderar hon till kommunfullmäktige, samma dag som hon fyller 18.

Amanda Sahlin från Frösön började naturlinjen på Wargentinsskolan för snart två år sedan med siktet inställt på att bli läkare. Nu är hon inte lika säker längre eftersom politiken börjar ta mer och mer tid.

– Skolan går alltid först men jag önskar att jag kunde lägga mer tid på politiken. Det är det roligaste jag gör och det känns som att jag landat där, säger hon.

Politik ser Amanda främst som en chans att påverka och engagera sig, vilket är en naturlig del av hennes liv. Att det blev moderaterna som fångade upp intresset beror på att det var där hon passade helt enkelt.

– Innan jag gick med i Moderata Ungdomsförbundet hade jag funderat på var jag själv stod och upptäckt att moderaternas politik stämde med mina åsikter. Att gå med i MUF är det bästa jag gjort. Jag har lärt mig väldigt mycket och känner en gemenskap med de andra. Vi åker på utbildningar, lyssnar på debatter och diskuterar. Vi är ute och pratar mycket också och det känns viktigt. Jag tror att många är osäkra på vad det ska rösta på i höstens val och det är synd. Det är ju ingen liten sak det handlar om.

Att själv vara så starkt förankrad i ett parti ser hon bara som en fördel, även om hon kan hålla med om att det inte går att köpa allt rakt av.

– I stort håller jag med om det mesta som partiet står för, men det är klart att alla medlemmar inte tycker lika i alla frågor. Jag kan representera en åsikt jag inte stödjer fullt ut och samtidigt framföra min egen så länge jag skiljer på de två.

Nu kandiderar Amanda alltså till kommunfullmäktige. Östersund kan därmed få Sveriges yngsta förtroendevalda till kommunfullmäktige eftersom hon blir 18 år och valbar först den 19 september, på själva valdagen. Något som är oväntat men roligt enligt henne.

– Jag blev tillfrågad och tänkte: Varför inte? Det känns spännande och kul. Kommer jag med innebär det ju en ännu större chans att påverka. Kommer jag inte med fortsätter det som vanligt med den politik jag sysslar med nu.

Har man som ung något att tillföra i kommunpolitiken?

– Det tror jag absolut. Som med allt är det viktigt med mångfald. Äldre politiker har erfarenhet som krävs men unga har en annan inblick i en del frågor och det behövs också.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

– Skolpolitiken är det jag känner mest för just nu. Jag vill ha mer fria val i skolan och färre fasta ämnen. Har man bestämt sig för att plugga seriöst mot ett mål när man börjar gymnasiet ska man kunna välja ämnen efter det och bli informerad om vad som krävs redan i nian.

Vad gör du nu närmast?

– Sommaren är fullspäckad med politiska aktiviteter, men jag brinner för det så det känns bara bra. Men visst gör jag massa annat också, lever väl ett vanligt ungdomsliv, det måste man hinna med tycker jag.