Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda hann först

Årets förstfödda i Jämtlands län heter Amanda Mattsson och kom till världen 10:27 på nyårsdagen.

– Det känns bara fantastiskt, säger nyblivna mamman Effie Mattsson.

Amandas födsel hade beräknats till juldagen 2013 men det blir sällan som planerat.

– Först var vi väl ganska lättade att hon inte föddes på julafton och ju mer dagarna gick så började vi tänka att det kanske var bättre om hon föddes efter årsskiftet, säger Effie.

Och så blev det. På nyårsaftonens morgon satte processen igång. Fostervattnet gick och de blivande föräldrarna Thomas och Effie Mattsson satte sig i bilen för att köra de tio milen mellan Åre, där de bor, och sjukhuset i Östersund. Men förlossningen kom inte igång direkt så paret fick ta in på hotell. Först på kvällen när de satt i hotellets restaurang och intog nyårsmiddagen började värkarna komma tätare.

– Jag satt och vred på mig mer och mer och folk undrade väl vad som var fel, säger Effie.

– Och jag satt och tog tid på värkarna, berättar Thomas.

Strax innan klockan tolv gick Effie och Thomas upp på rummet eftersom värkarna hade ökat i intensitet. Något riktigt tolvslagsfirande med "ring klocka ring" blev det inte.

– Vi hade tv:n på i bakgrunden men det var inte vårt fokus just då, skrattar Thomas.

Vid halv ett på natten åkte de återigen in till Östersunds sjukhus. Efter en helt normal och tio timmar lång förlossning såg den 3 140 gram tunga och 51 centimeter långa flickan dagens ljus.

– Det var en magisk känsla, säger Thomas Mattsson och Effie fyller i:

– Det är en ofattbar känsla att ha känt någon i sin mage i nio månader och så helt plötsligt får man se vem det är.

Att årets förstfödda skulle heta just Amanda var bestämt sedan länge. Efter förlossningen räknade familjen med att vistas ungefär två dagar på BB men längtade redan efter att få åka hem till Åre med sin lilla guldklimp.