Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åman slutar som intendent

Jan Åman lämnar sitt uppdrag som intendent för Färgfabriken. Anledningen är att det i slutet av november uppdagades att det finns oklarheter kring vissa inköp han ska ha gjort med Färg-fabrikens pengar.

Annons

Efter en granskning ville stiftelsens styrelse ha en förklaring av Jan Åman till inköp av bland annat, privata flygbiljetter för hans familj, resor till Rivieran, krognotor och kläder, som LT tidigare skrivit.

– Att han slutar är en gemensam överenskommelse mellan Jan Åman och styrelsen, säger Björn Linell, styrelseledamot i stiftelsen Färgfabriken.

Överenskommelsen blev klar i måndags.

Jan Åman kommer dock att fotsätta som konstnärlig rådgivare och curator för enskilda projekt.

En ekonomisk redovisning och utredning av ekonomiska rutiner, från 2003 och framåt, görs av revisionsfirman KPMG. Det påbörjades redan i oktober, men ska nu intensifieras.

– Vi ska sätta oss ned med KPMG och prata igenom omfattningen av utredningen. Förhoppningen är att arbetet ska vara klar i januari, säger Björn Linell.

Han hoppas att Färgfabriken rykte inte kommer att påverkas negativt av det som hänt.

– Men något sådant är aldrig bra. På kort och lång sikt är det både ja och nej. Jans arbete och kompetens har haft stor betydelse för Färgfabriken, men han har ju inte gjort att själv, säger Björn Linell.

Färgfabrikens verksamhet fortsätter nu som tidigare. Något beslut om ny intendent har inte fattats ännu.

– Färgfabriken drivs vidare med dem som finns i organisationen nu, säger Björn Linell.

Lars Bohlin, tidigare konsthallschef på Färgfabriken Norr vill inte kommentera att Jan Åman lämnar sin post.

– Jag vill inte kommentera det som det ser ut just nu, säger Lars Bohlin.

Händelseutvecklingen har skapat turbulens i Statens kulturråds styrelse. På en vecka har kulturrådet blivit av med två styrelseledamöter. Jan Åman han inte ens påbörja sitt uppdrag och Mats Svegfors lär få svårt att kombinera sitt ordförandeskap med vd-posten på Sveriges radio, skriver TT-spektra.

– Självklart är det tråkigt, men vi är beslutsmässiga till antalet. Det är fullt möjligt att jobba vidare utan ersättare, så jag ser det inte som ett problem. Mer än att det av naturliga skäl skapar en viss turbulens, säger Kennet Johansson, chef för Kulturrådet.

Svegfors sitter ännu så länge kvar.

Mer läsning

Annons