Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alx byter klass inför finalen

Alx Danielsson byter klass inför säsongsfinalen i STCC-cirkusen. Från V8 Thunder Cars till Porsche Carrera Cup.
– Vi kan inte längre vinna V8 och vinna är allt, säger Danielsson i ett pressmeddelande.

Den förre jämten är totaltvåa i SM-klassen V8 Thunder Cars inför finalen på Mantorp Park utanför Linköping. Nu kommer dock beslutet att Alx kliver åt sidan och upplåter sin Dodge Challenger till en annan förare.

Alx väljer i stället att köra i Porsche Carrera Cup, en klass där bland annat förre speedwaymästaren Tonny Rickardsson återfinns.

– Jag och Richard (Berggren) tog detta beslut då vi i år gjorde en total vinnarsatsning i V8TC. Efter förra loppet på Solvalla stod det klart att vi inte längre kan vinna serien och vinna är allt, menar han.

Carrera Cup är ingen ny klass för Alx. Mellan 2005 och 2009 gjorde han ett eller flera inhopp varje säsong. Alx vann faktiskt 50 procent av de tolv loppen han startade när klassen var på topp 2007.

– Jag har ännu inte kört varken bilen jag ska tävla med i helgen eller ens av samma version. Det är väldigt begränsat med träning innan kval och race, bara 30 minuter.

Under den tiden ska Memphis Racing försöka hitta den perfekta inställningen på bilen och Alx själv ska köra in sig.

– Det är förstås helt orealistiskt så jag kommer få förlita mig på bankännedom och nån mix av talang och erfarenhet. Jag och teamet kommer gå för seger i vår premiärtävling, slår han fast.

Danielsson – som för flera år sedan och vid flera tillfällen körde Renaults F1-bil i testsammanhang – ser likheter med F1.

– Faktiskt finns det ingen bil som är så lik en formelbil i balansen som en porsche. Eftersom motorn sitter bak får man det "spetsiga" körsättet som på formelbilarna.

Mantorp Park är dessutom en favoritbana för Alx.

– Det är egentligen den enda bana i Sverige som har allt och den enda som har internationell klass. Där finns en snabb raksträcka med en ordentlig inbromsning, en chikan, snabba kurvor åt bägge hållen och krön. Jag önskar att alla banor var så, menar han.

Alx teamkollega Fredrik Magnusson, Lit, blir dock kvar i V8 Thunder Cars. För honom blir finalen extra spännande i sina försök att följa upp den mycket lyckade comebacken senast på Solvalla.

Helgen börjar med träning och kval under fredagen och två finalrace på lördag.

Fotnot: SVTplay har omfattande täckning under helgen på Mantorp. Sammandrag från tävlingarna sänds på lördag,18:00 i SVT2.