Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvsluttning i Gevåg rasade efter Norrskogs avverkning

För tre år sedan avverkades träden på en runt 500 meter lång och några tiotal meter hög nipbrant på Indalsälvens östra strand genom byn Gevåg, ett stycke väster om Hammarstrand.

Årets snösmältning och tjällossning blev för mycket för branten som i och med avverkningen förlorat vegetationens bindande rotsystem.

I slutet av förra veckan rasade en del av branten och lera och träd täcker numera delar av den väg som löper strax ovanför.

Skogsägaren anser sig att genom att leja Norrskog för avverkningsuppdraget ha gjort sig fri från ansvar inför de tiotalet fastighetsägare som har sina villor vid nipans fot och som lever i rasriskzonen.

Else Dahlén har sitt hus alldeles intill det största raset. Hon berättar hur det förra året plötsligen rann vatten ner på hennes tomt från nipbranten och hur hon kontaktade Norrskog som skickade representanter för att inspektera platsen.

– Jag fick höra att det var grundvatten som kom upp, men varför skulle det bli så nu när det aldrig varit så tidigare.

Else bekostade själv en ny dränering kring sitt hus och när vattenflödet fortsatte återkom Norrskog och grävde ett dike som ledde vattnet ner i den intilliggande bäcken.

En av Elses grannar, Åke Silén, har fått delar av sin väg bortspolad av vatten som först runnit genom hans gräsmatta ner från den avverkade nipbranten.

– Norrskog kom och tippade ett gruslass på min väg, något som jag bara kunde tolka som att de kände sitt ansvar.

– När jag menade att Norrskog i och med gruslasset tagit på sig ansvaret svarade de att jag fick lasset ”när de ändå hade vägarna förbi” och bara för att jag själv är medlem i Norrskog och för att föreningen ville vara hygglig.

Avverkningen av den aktuella nipbranten innebar ett omfattande jobb för skogsentreprenören.

Träden i branten fälldes med motorsåg och winchades upp till en väntande skördare för kvistning och aptering.