Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alva från Lillhärdal prisad i rymdtävling

Alva Kihlgren från Lillhärdal och tre klasskompisar fick pris för bästa innovation i European Space Agencys CanSat-tävling i Norge.

Alva Kihlgren från Lillhärdal går sista året på Rymdgymnasiet i Kiruna. Hon och klasskompisarna Anna Huhta, Ida Berneryd och Victoria Windén utsågs för att delta för Sverige i den European Space Agencys CanSat Competition i Andöya, Norge. Sammanlagt var 11 olika länder representerade. För Alva Kihlgren och hennes kompisar gick det så bra att de fick utmärkelsen Bästa innovation.

Tävlingen gick ut på att komma på ett experiment med en läskburk som skulle skjutas 2 000 meter upp i luften. Burkarna hade radiosändare och utrustning som mätte temperatur och tryck.

– Vi placerade ett visst salt i burkarna och ville se om det skulle kristalliseras på samma sätt under 20 G-krafter som på jorden. Det vi kunde se var att saltet vuxit och fått en annan form när det kom ner igen, säger Alva Kihlgren.

De fem dagarna i Norge var lärorika.

– Vi vet inte om vi har användning för det här resultatet just nu, men vi lärde oss mycket, och fick mycket beröm av juryn och forskare på plats, säger hon.

Alva Kihlgren trivs bra på rymdgymnasiet i Kiruna, men när det är lov åker hon hem till Lillhärdal.

– Det är ju till och från så klart, och 100 mil hemifrån men det är en väldigt bra skola, med bra lärare och utbildning. De flesta som går där har långt hem och i samband med varje lov får vi en distansvecka att plugga hemma, så loven blir en vecka längre, säger hon.

Efter gymnasiet planerar Alva Kihlgren att läsa biologi eller fysik och siktar mot att bli meteorolog.

– Innan jag åkte till Norge var jag rätt skoltrött men när jag fick arbeta med forskare, meteorologer och fysiker på plats blev jag inspirerad, och nu är jag jätteinspirerad att plugga vidare, säger hon.