Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativet är att säga upp sig

Annons

Det förefaller som om de rödgröna oroas av regeringens tal om arbetslinjen. Sedan den borgerliga regeringen gick till attack mot a-kassan har de rödgröna kritiserat förändringarna . De innebär just det Fredrik Reinfeldt (M) inför valet lovade att han inte skulle göra – nämligen att jävlas med folk.

Alla visste att han skulle sänka ersättningen till a-kassan i procent. Men få hade förstått att han skulle ta hela ersättningen från många, både deltids- och säsongsarbetslösa. Det är en förändring som faktiskt tvingat många som kunnat jobba deltid ut i full arbetslöshet.

De rödgröna satsar nu väldiga summor på att höja både procentsats och tak i a-kassan. Det är utmärkta förslag som återupprättar a-kassan. Men nu tvekar i varje fall Socialdemokraterna och Miljöpartiet när det gäller de deltidsarbetslösa. Att frågan ska utredas är en sak. Allt kan inte göras på en gång, och det gäller att prioritera.

Men motiveringarna oroar mig. När Sven-Erik Österberg (S) säger att en återgång till 300 dagar inte ligger i arbetslinjen så undrar jag vad han menar.

Dagens regler tvingar folk att tacka nej till alla jobb. Alternativet till deltid är nu att säga upp sig. Det underlättar inte för folk att komma i arbete. Österberg säger vidare att Socialdemokraterna i stället vill gå vidare på linjen att ge rätt till heltid företräde, framför nya deltider. Det är utmärkt. Men det ena utesluter inte det andra.

Tvärtom är det först när alternativet till deltidsstämpling är heltidsarbete för alla, som dagens regler skulle fungera. Och dit når vi aldrig. Dagens regler tvingar folk att inte jobba alls. Det slår mot många lågavlönade, och det är inte vad jag kallar en socialdemokratisk arbetslinje.Svante Säwén