Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativ after work på klubb SAM

/
  • Karin Turesson med Archi Jamt bjöd på underhållningen när klubb SAM anordnade after work på Storsjöteatern.  Foto: Ulrika Andersson

Annons

Jodå, det märks att hon jobbat med och skrivit för en del artister som Annalena Brundin, Nina Persson och Hello Saferide. Det finns likheter i stuket, mjukpop-sing-songwriter med flirtar åt bossa nova och jazz. Det är naturligtvis inte märkligt om man som artister inspirerar och influerar varandra i sitt skapande, och många gånger är det väl precis det som gör att man dras till varandra konstnärligt. Det är inte lätt att hitta sitt eget uttryck i en värld där det mesta redan är gjort.

Jag tycker Karin lyckades bra i att förmedla en vardag genom sina mycket starka och intressanta texter. Människor intresserar henne och det ger tankar hon delger oss. Att lyssna på hennes musik är som att tjuvläsa en välskriven dagbok, eller surfa in på en dito blogg. Sen blir det lite enahanda i det musikaliska uttrycket.

Pianospelet som är sparsmakat ger mer att önska, tonarterna är ofta de samma, henne röst blir efter en stunds lyssnande rätt monoton. Min höjdpunkt för kvällen var låten Stjärnor där pianospelet glimmade till och musiken/text verkligen berörde.

Bakom sig denna gång hade hon stråkkvartetten Archi Jamt. Dom gjorde det man ska i sammanhanget, ligga som en fast hand i ryggen på huvudartisten. Arrangemangen för kvartetten var skrivna av Karin Turesson själv och jag tycker de ofta var intressant och välskrivna. Emellanåt lite väl unisona, som att hon inte riktigt utnyttjar den potential hon har i instrumenten. Det får mig att tänka på att det är livsviktigt som skapande artist att komma ihåg det engelska uttrycket kill your darlings. Att jobba på att ta bort sina käpphästar från sina verk och förflytta sig från sin bekvämlighetszon för att det ska utvecklas och lyfta. Kanske hade musiken mått bra av om någon annan skrivit arrangemangen till några av låtarna?

Vi fick också höra bara Archi Jamt på några låtar. Det var helt rätt den mer lättsamma genre som de tagit fram i kväll. Styrkan visade de i Vaggvisa i ett välskrivet arrangemang av norrmannen Tormod Tvetevik. Det är svårt att göra akustiska instrument rättvisa genom att ljudförstärka dem. Tyvärr var ljudet denna kväll inte speciellt roligt före paus, spretigt och gällt, det blev bättre efter paus och gav mer rättvisa åt kvartettens stråkklang. Mycket lovvärt av klubb SAM att erbjuda dessa lite alternativa after-work tillfällen på fredagar.

Mer läsning

Annons