Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alpint och rock gav årets idrott- och kulturpris

Härjedalen kommuns idrottspris 2013 går till Elsa Håkansson Fermbäck. Gänget bakom "När Rocken kom till Sveg" tilldelas kulturpriset och Marit Manfredsdotter får årets kulturstipendium.

– Otroligt, det här var en riktig överraskning och något som jag absolut inte räknat med, sa en glad Elsa Håkansson Fermbäck.

Nämnden för barn- utbildning och kultur hade under måndagen lagt sitt möte på Sonfjällsskolan i Hede. Något som passade ypperligt då årets idrottsstipendiat passande nog pluggar där. Hon blev sprudlande glad när nämndens ordförande leta reda på henne och meddelade utmärkelsen.

Årets idrottsstipendiat är 15 år och tillhör i åldersgruppen de absolut duktigaste alpina åkarna i landet. Det lossnade rejält för Elsa under 2013 där hon vann i princip allt det hon ställde upp i. Bland annat knep tjejen från Vemhån dubbla USM-guld för 15-åringar i Boden.

– Det gick riktigt bra, tidigare har jag svårt att få ihop en hel säsong men i vintras fungerade det och jag är supernöjd, säger Elsa Håkansson Fermbäck som tävlar för Vemdalens Alpina.

Efter Sonfjällskolan bär det iväg på ett skidgymnasium för Elsa. Var har hon inte riktigt bestämt.

– Men självklart ska jag fortsätta åka skidor. Målet är att någon gång nå landslagsnivå och drömmen är väl att få vara med i VM eller OS, säger Elsa.

Årets kulturpris gick till Happy Minds studio och gänget bakom "Rocken kom till Sveg". Ett lätt val menade nämnden som tyckte att satsningen satt Sveg och hela Härjedalen på Sverigekartan.

– Man blir så otroligt glad. För vi har jobbat länge. Hårt och oavbrutet sedan november 2011. Trots att projektet är slut så fortsätter det att flyta på. Och vi är extra glada att kringeffekterna spridit sig. Till exempel "Kingens" kommande turné med riksteatern. Man lever inte för att få stipendier. Men det är väldigt skönt att få en sådan här bekräftelse, säger Stefan Hallgren som driver Happy Minds med sin sambo Sol Vikström.

Författaren och journalisten Marit Manfredsdotter tilldelades kulturstipendiet. Framför allt på grund av hennes berättelse om Erik O. Lindblom. Marit har just släppt sin tredje och avslutande bok i trilogin Upprättelse.