Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almåsaberget får byggas ut

Efter att Regeringsrätten beslutat att inte pröva frågan får Almåsabergets skid- och äventyrsanläggning rätt att bygga skidlift och nedfart på Almåsbergets norra sida.

Almåsabergets skid- och äventyrsanläggning kommer att få bebygga baksidan av Almåsaberget i Krokoms kommun. Det står klart sedan Regeringsrätten beslutat sig för att inte pröva frågan. Jovnevaerie sameby har motsatt sig bygget och drivit frågan till högsta instans.

Tvisten har pågått i nio år. Det var 2001 som ägaren av Almåsaberget ansökte om bygglov för en ny lift och nedfart. Jovnevaerie sameby överklagade kommunens beslut att bevilja bygglov och har drivit frågan i både länsrätt och kammarrätt.

Medlemmarna i samebyn var beredda att sträcka sig till en kompromisslösning i form av att den nya liften och skidbacken skulle läggas på den södra sidan av Almåsaberget. Men den norra sidan av berget bedömdes av samebyn som synnerligen olämplig då de betraktar Almåsaberget som en skyddszon för renhjorden och att det är viktigt vid flyttning att kunna föra renarna på den norra sidan av berget. Även renarnas tillgång till hänglav skulle kunna försämras.

Regeringsrätten menar att det saknas synnerliga skäl att bevilja prövningstillstånd både ur ett rättstillämpande perspektiv, och att det inte heller finns anledning att bevilja resning på grund av att det skulle ha begåtts några grova misstag eller förbiseenden i kammarrätten.

Att Regeringsrätten beslutat att inte ta upp ärendet för prövning, innebär att kammarrättens dom som ger klartecken för liftbygget slås fast.