Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarliga risker med aktivistresor

Mellanösternexperten Andrew Freeman ser det som hedervärt att aktivister reser till Kobane. "Men riskerna är allvarliga. Det är inga säkra platser", säger han.

– Just nu är det svårt för människorna som lever i Kobane, och nya attacker från Islamiska staten har gjort det värre, säger Andrew Freeman.

Islamiska staten, IS, tog sig för snart ett år sedan in i Kobane för att ta över staden, men fick dra sig tillbaka när kurdiska styrkor drev ut dem i början av 2015. Nu har IS kommit tillbaka med nya attacker mot staden.

– De kommer tillbaka mest på grund av att de misslyckades förra gången. Islamiska staten förlitar sig på sina militära framgångar. Ju mer de vinner desto enklare har de att rekrytera, säger Andrew.

– Kobane är den första platsen de förlorar på, därför kommer de nu tillbaka.

Ett annat problem som möter de kurdiska flyktingarna från Syrien är att Turkiet inte vill ha särskilt mycket med dem att göra. Andrew Freeman berättar att Kobane ligger i ett viktigt område, en del av vad som i framtiden kan bli en kurdisk stat. Det är Turkiet oroliga över, vilket leder till att kurder från Syrien definitivt måste vara oroliga över Turkiets handlingar, som Andrew Freeman säger. Kurder i Kobane har alltså både IS och den turkiska staten att oroa sig över.

– Samtidigt måste Turkiet vara varsamma (i hanteringen av kurdiska flyktingar och i strider med kurdiska styrkor reds anm) eftersom de vill bli en del av EU i framtiden, säger Andrew.

– Islamiska staten behöver i sin tur inte ta hänsyn till intressen i västvärlden. Antingen är man med dem eller så är man mot dem.

Att aktivister som Erwin Marklund från Sem reser till Suruc och Kobane ser Andrew Freeman som hedervärt men riskfyllt.

– Om han har otur hamnar han i en flygattack, är han på fel plats kan han bli kidnappad av Islamiska staten eller andra rebeller. Riskerna är allvarliga, säger Andrew.

– Det är inga säkra platser. Suruc är en strategisk stad som fungerar som en livlina till Kobane.

Samtidigt finns det positiva sidor av att aktivister reser till IS-drabbade områden.

– En individ kan inte göra mycket men det hjälper människor att se att andra tänker på dem, säger Andrew.

– Men västvärlden i stort måste göra mer.

Erwin Marklunds organisation Rojavakommittéerna vill sätta ihop en musikstudio i Kobane, vilket är en av anledningarna till att Erwin Marklund vill ta sig dit. Enligt Andrew Freeman vore inte ens en sådan inrättning fredad från terrororganisationens framfart.

– Islamiska staten skulle kunna attackera en musikstudio i Kobane bara för att visa västvärlden att de kan, säger Andrew Freeman, mellanösternexpert.