Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig kritik mot Härjedalens kommun

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot socialförvaltningen i Härjedalens kommun för handläggningen av ett ärende om personlig assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det som kritiseras är den långa handläggningstiden, ett och ett halvt år.

I juni 2012 fick kommunen en ansökan om utökad personlig assistans. I februari 2013 anmälde den sökande kommunens hantering av ärendet till JO då inget svar givits. Ett antal utredningar avlöste varandra hos kommunen och först i december 2013 kom ett slutgiltigt besked.

– Det tog således ett och ett halvt år från det att ansökan om utökad assistans lämnades tills dess att ett beslut meddelades. Det är naturligtvis oacceptabelt att en enskild, som kan vara i stort behov av en insats eller utökning av befintlig insats, ska behöva vänta så länge på ett beslut. Myndigheten förtjänar allvarlig kritik för den långa handläggningstiden, skriver Lilian Wiklund, JO.

När utredningen av ansökan väl inleddes så fördröjdes handläggningen i två omgångar då den bedömdes vara så bristfällig att den inte kunde ligga till grund för beslut, enligt kommunens förklaring.

– Jag gör inte någon bedömning av utredningarnas kvalitet eller det slutliga beslutet i sak. Däremot kan jag konstatera att det givetvis inte är tillfredsställande att en utredning har sådana brister att den inte kan ligga till grund för ett beslut i ärendet, påpekar Lilian Wiklund som avslutar ärendet med den kritik som har uttalats.