Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alltför generös hemtjänst

Reglerna för att få hjälp av hemtjänsten är för generösa. Det har en utredning inom Östersunds kommun kommit fram till. Nu ska bestämmelserna ändras.

Människor som själva inte klarar av vissa hushållssysslor kan genom ett beslut i kommunen få hjälp av hemtjänsten. Det kan handla om hjälp med städning, fönsterputsning eller att handla i affären.

Men i Östersunds kommun har reglerna för den här typen av servicetjänster varit alltför generösa. Det visar en utredning som kommunen har låtit göra. I dag kan den som har fått ett beslut om hjälp själv bestämma vilka sysslor som hon eller han vill att hemtjänsten ska utföra upp till åtta timmar per månad. Någon kanske har valt städning medan någon annan har velat ha hjälp med en glödlampa eller att sätta upp en tavla.

Men det regelverk som gäller i Östersund i dag anses alltså vara för frikostigt. Det finns nämligen inget stöd i lagen för att den enskilde ska vara med och bestämma vad hemtjänsten ska hjälpa till med eller hur många timmar som hjälpen ska omfatta.

– Vi ska vara lika generösa som rättspraxis men varken mer eller mindre än så, säger Lars Liljedahl som är förvaltningschef.

Det förslag som vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram går i stället ut på att varje person som är i behov av hjälp ska få ett beslut där det framgår exakt vad hon eller han behöver hjälp med och hur många timmar.

– Alla får vad de behöver men friheten att själv bestämma över de här åtta timmarna försvinner, säger Lars Liljedahl.

Tanken är att de nya reglerna ska gälla när kommunen fattar nya beslut om serviceinsatser. De som har fått beslut redan tidigare berörs inte.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut om förslaget under tisdagen.