Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt vanligare med städhjälp hemma

Intresset för att ha städhjälp hemma ökar sedan det blev klart att rut-avdraget för hushållstjänster blir kvar.

Men vad kostar städningen, vad brukar ingå och vilka är det egentligen som har städhjälp?

Sedan rut-avdraget infördes av regeringen och det blev halva priset på vita hushållstjänster har antalet svenskar med städhjälp ökat stadigt, och det är inte "damen på Östermalm" som är den typiska kunden.

Enligt de två största hemserviceföretagen Homemaid och Hemfrid är typkunden en barnfamilj med två arbetande föräldrar med medelinkomst som bor i en villa eller i ett radhus strax utanför någon av de större svenska städerna.

– Barnfamiljerna är överskuggande den största gruppen, säger Marie-Louise Brundin, regionchef i Stockholm på Homemaid.

Städning är i dag mer kopplat till behov än till inkomst, enligt Åsa Andersson Antelli, vd för Hemfrid.

– Många är beredda att lägga pengar på städning och andra tjänster i hemmet för att få mer tid med familjen, säger Åsa Andersson Antelli.

Ökar stadigt

Färsk statistik från Skatteverket visar att drygt 283 000 hushåll har nyttjat avdraget för hushållstjänster hittills i år. Förutom städning täcker det bland annat barnpassning och visst trädgårdsarbete. I snitt betalade hushållen drygt 4 000 kronor, efter skatteavdrag.

Efter att regeringen blev omvald och rut-avdraget därmed blir kvar i minst fyra år till märker Homemaid att fler nya kunder strömmar till. Störst är intresset i Stockholmsregionen.

– Efter valet har det varit mycket nya förfrågningar. Många väntade på besked om avdraget skulle finnas kvar och ville inte sätta i gång om det skulle tas bort. Nu går vi dessutom in i vår allra mest hektiska period på året med mycket julstädningar, säger Marie-Louise Brundin.

Varannan vecka

Det allra vanligaste är att köpa sig städning varannan vecka – framför allt dammsugning, dammtorkning, badrum och våttorkning av golv. Ungefär en tredjedel av kunderna vill även ha hjälp med tvätt och vissa vill även ha hjälp med att stryka kläder.

Snittkunden bor ofta i ett radhus eller i en villa köper ungefär 4–5 timmar städning varannan vecka, alltså ungefär 8–10 timmar i månaden. Det kostar kring 2 000 kronor i månaden efter skatteavdrag. Vissa väljer även att köpa till exempelvis trädgårdsskötsel eller barnpassning.