Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt ska hinnas med när kungen kommer till länet

Rennäring, skidskyttelabbet, Sommarhagen, Badhusparken och myskoxar. Det är mycket som ska hinnas med när kungaparet kommer till länet en dag.

Det blir en intensiv dag för kungaparet när de kommer till länet 11 september. Kungaparet vaknar i Falun på onsdag morgon och flyger därifrån till Tännäs och myskoxhägnet och börjar besöket i länet där. Efter besök i Hosjöbotten och Östersund återvänder de sent på kvällen till Stockholm och går och lägger sig i det egna hemmet på slottet.

– När kungen tillträdde tronen för 40 år sedan inledde han sin Eriksgata i Jämtlands län, men nu avslutas Eriksgatan här, säger Britt Bohlin, landshövding.

– Vi har försökt att lägga in så mycket som möjligt och det innebär att det blir ett tight schema. Vi känner också tacksamhet mot kungafamiljen som supportat oss i våra idrottsansträngningar genom alla år och det hoppas vi förstås att de kommer att fortsätta med. Nu har vi ju två VM-ansökningar, säger Britt Bohlin.

Dessa två VM-ansökningar kommer att lyftas vid kungaparets besök på Mittuniversitetet. På vintersportcentrum kommer kungaparet förutom att få provåka de inprogrammerade Sotjibanorna som längdskidåkningseliten tränar på att träffa två unga representanter för länets VM-ansökningar. Alpinåkaren Felix Monsén och skidskytten Marika Backman kommer att få berätta om sina respektive idrotter och om Åres ansökan om alpint VM 2019 och Östersunds ansökan om VM i skidskytte samma år.

Ett offentligt framträdande kommer att ske i Badhusparken vid lunchtid. Där kommer kungaparet att få ta emot en gåva från Östersunds kommun och kung Carl XVI Gustaf kommer att hålla ett jubileumstal.

Något trafikkaos liknande det som drabbade stockholmarna under Obamas besök förra veckan är inte att vänta under kungabesöket i Östersund. Rådhusgatan kommer dock att göras enkelfilig mitt på dagen under den tid då kungaparet och gäster äter lunch på rådhuset.

– Vi hoppas att det blir en trevlig och bra dag för kungaparet, men att den också ska vara till glädje och nytta för länet och länsborna.

Någon bestämd budget för besöket finns inte.

– Det är ett uppdrag länsstyrelsen har fått. Var och en står för sin del av 40-årsfirandet inom ramen för vad man normalt har att röra sig med, säger landshövding Britt Bohlin.