Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt klart för dans på lövade banor

Affischerna på banden är uppsatta och det räfsas löv på Sandviken där Göte Svensson håller sig i bakgrunden, inför starten på dans- och campingsommaren.

– På grund av behandlingen är jag orkeslös och kan inte driva Sandviken själv i sommar, säger Göte Svensson som är sjukskriven och genomgår strålning på grund av prostatacancer.

Nu ska Arline Sarvell, med personal, ha ordning på det praktiska och hon räfsar undan löven vid sidan om Göte.

"Får jag lov" ögonblicken närmar sig och enligt Bengt Starrin, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet, som skrivit en bok om dansbanekulturen, är det musiken, samvaron och erotiken som lockar.

– Allt det här väcker lust. Dansbanan är det enda offentliga stället som erbjuder kroppskontakt mellan människor, tillåtet enligt regelverket, säger Bengt Starrin till TT.

Enligt honom går det att mäta hur lyckohormonet oxytocin utsöndras under en tryckare.

Från sin villa i övre delen av området har Göte Svenson utsikt över både dans- och campingbesökare. Isen utanför stranden vid campingen smälter och en cyklist från Tyskland är en av vårens första strögäster.

– Stugorna och campingen har samma besökssiffror år efter år men gästerna vill ha mer standard numera med dusch, bastu och toalett. Jag har flera stugor som är utan och de blir svårare att hyra ut för varje år, enligt Göte.

Sandviken är tillsammans med Aspåsnäset, Fröjdholmen, Furuviken i Hällesjö och Arvesunds bygdegård de som främst ser till att sommardanserna hålls vid liv i länet.

– Jag önskar alla en glad sommar, vi är inte konkurrenter och som dansarrangör är jag den som hållit på längst i Sverige. Det här blir 46:e säsongen här, säger Göte.

Att han är kvar på banan förklarar han med att det gäller att lyssna till besökarna och våga boka nya band, även om man måste ta en förlustkväll ibland.

Före honom körde Östersunds Godtemplares byggnads AB danserna på Sandviken men de fick ingen riktig snurr och Göte erbjöds att ta över, sedan han fått upp farten i Brunflo på -60-talet.

På den vägen är det.

Enligt Göte Svensson liknar -70-talet inget av de andra decennierna.

– Då var det dans överallt i Jämtland och här var det problem med raggare och slagsmål.

– Nu för tiden är det ingen fylla. Men 70-talets mellanölsfylla gick så långt att jag annonserade om att föräldrarna skulle komma och se vad deras barn hade för sig.

• Du har tidigare gått ut med att du velat sälja Sandviken hur är det med det nu?

– Sandviken är fortfarande till salu bara jag får mycket pengar, enligt Göte som i nästa mening säger att det skulle uppstå viss separationsångest om han säljer och ska försöka hitta något annat.