Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt hänger ihop Ulf Edström

Ulf Edström (C) ondgör sig i LT 28 oktober över landstingsmajoritetens avsaknad av politisk kraft att få ordning på landstingets ekonomi.

Det är trist att behöva konstatera att Edström och (C) är så i händerna på (M) och Anders Borg att man inte inser att regeringens ekonomiska politik är orsaken till landstingets ekonomiska problem.

Sedan 2006 har landstingets ekonomi varje år försämrats och detta utan att länets invånares behov av sjukvård har minskat. Det hänger ihop. När (C) som stödparti till moderaterna sänker skatterna med 130 miljarder kronor måste det påverka områden som välfärden.

Landsting ekonomiska politik finns att läsa i landstingsplaner och årsredovisningar där försämringarna från staten och regeringen framgår. Det handlar om försämrade utjämningsbidrag, ej uppräknade statsbidrag, generella bidrag ändras till särskilda stöd i form av prestationsersättningar (piskor) samt inte minst att en politik för landsbygden saknas i dag.

Hur kan (C) stödja moderaternas nya utjämningssystem där Stockholms läns landsting får ytterligare 100 miljoner då man i år redovisar ett överskott på 1,4 miljarder?

Det hänger ihop - mindre pengar från staten gör att landstinget har svårt att klara de ekonomiska åtagandena. Länsborna blir inte mindre sjuka för att vi får mindre pengar från regeringen. Möjligen tvärtom, försämrade ersättningsregler inom arbetsmarknad och sjukförsäkring gör att folk mår allt sämre.

Harriet Jorderud (S) Landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel