Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Allt för byns” turnéstart inspirerade Svegsborna

/
  • Första stoppet för ”Allt för byns” tågturné var Sveg och på tisdagskvällen bjöd gänget på show i Folkets hus. Foto: MAttias Pettersson
  • Sång- och dansmannen Robert Falk hoppas att ”Allt för byn” kan inspirera andra orter att samla krafterna och hitta det positiva.
  • Mimmie Stålhandske och Camilla Wegar går i samma klass på gymnasiet. De tycker att det var intressant att delta i framtidsseminariet. ”Jag ska ta med mig tankarna till skolans elevråd”, säger Mimmie.

”Allt för byn” är historien om ett gäng glada amatörer från glesbygden som lyckades göra braksuccé på Wallmans salonger i Stockholm. Men tågturnén handlar inte bara om att underhålla en publik. Utan också om att inspirera människor till att göra stora saker, trots att man bor i ett litet samhälle.

Annons

Första stoppet för ”Allt för byns” tågturné var Sveg där ensemblen i går möttes av en stor välkomstkommitté från kommunen under förmiddagen.

– De hade ordnat fika och trubadur. Vi bjöd också på lite sång, säger Robert Falk.

Dagen inleddes sedan med framtidsseminarium på Folkets hus där Per Bergwall talade om projektet ”Allt för byns” bakgrund och vad det har betytt både för alla inblandade och för Hammarstrand som ort. Vid det här laget känner de flesta till hur allt började. TV3 ville göra en svensk version av den norska tv-serien där några män får i uppdrag att tillsammans sätta upp en föreställning. Killarna i Hammarstrand nappade på idén och samlade alla bygdens krafter. De om några är ett exempel på vilka möjligheter som finns, om man bara tar hand om dem.

– Alla mindre orter har en eldsjäl. Det viktigaste är att folk träffas och talar med varandra och sedan går åt samma håll, i stället för att prata om varandra och konkurrera. Det är också kärnan i ”Allt för byn”, säger Robert Falk.

Tanken är att alla på seminariet ska jobba tillsammans och diskutera vad som skulle kunna sätta Sveg på kartan. Robert Falk berättar att han ser Sveg som porten till den svenska fjällvärlden.

– Man måste bara komma på vad som skulle kunna få människor att stanna till just här, säger han.

Deltagarna fick börja med att skriva ner alla positiva saker med sin hembygd. Det visades sig att många var ganska nöjda med både skolan och affärsutbudet. En del gav också en eloge till idrottsverksamheten. Men vad finns det för ungdomar som inte är ett dugg intresserad av sport? Camilla Wegar och Mimmie Stålhandske saknar fler ställen där man som ung bara kan vara.

– Kvällslivet är ganska dött. Som det är nu går man bara runt på kvällarna, ofta är det på Statoil man hamnar. Jag skulle önska att det fanns fler ställen för ungdomar än fritidsgården, säger Mimmie.

Båda tjejerna är osäkra på om de kommer att stanna kvar i Härjedalen i framtiden, även om det trots allt finns mycket som är bra.

– Man kan vara ute på kvällarna utan att vara orolig för att det ska hända en någonting, säger Mimmie, som ska ta med sig tankarna från seminariet till elevrådet på skolan.

Camilla lockades till Sveg av den vackra naturen och lugnet.

– Jag flyttade hit från Knutby för att gå gymnasiet, sedan får vi se hur det blir, säger hon.

Ja, framtiden är ett oskrivet blad, men nu finns förhoppningsvis några visioner på pränt. Robert Falk tycker att det var trist att ”Allt för byn” fick ställa in i norra Sverige, men ser fram emot att turnera i länet.

– Jättekul, det ska bli spännande att se vad de hittar på i Svenstavik i morgon (läs i dag).

Mer läsning

Annons