Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt för byn tar tåget på turné

/
  • Allt för byn åker på turné via Inlandsbanan. På tio dagar ska de besöka nio kommuner för att inspirera inlandet. Med på turnén finns också Lantbrukarnas riksförbund och Studieförbundet vuxenskolan. ”Det ska bli kul att samla alla igen och sätta ihop en ny show genom att plocka delar ur de förra”, säger Robert Falk.  Foto: Håkan Luthman

Allt för byn åker på turné via Inlandsbanan i höst. Första stoppet blir i Gällivare den 15 september och sedan rullar tåget vidare söderut. Under tio dagar ska de besöka nio kommuner för att sprida hopp i inlandet.

– Vi vill inspirera andra, säger Robert Falk, medlem i ensemblen.

Annons

Idén att åka på turné i inlandet föddes när Allt för byn satte upp sin show i Stockholm. Denna gång blir det en mix av det bästa ur deras två uppsättningar.

– Det ska bli kul att samla alla igen och sätta ihop en ny show genom att plocka delar ur de förra, säger Robert Falk.

Kommunerna som får besök av Allt för byn kan vänta sig mer än bara en show. Den dagen de ska uppträda arrangerar LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och Studieförbundet vuxenskolan seminarier om hur kommunerna ska kunna utvecklas. Tanken är att föreningar, politiker och tjänstemän ska samlas för att diskutera framtiden.

– Vi vill ta tillvara på de krafter som finns i kommunerna, säger Rolf Lindahl, regionchef Studieförbundet vuxenskolan.

I arbetet kring turnén har också projektet Kreativa Ragundadalen bidragit med resurser. Vid seminarierna ska ensemblen berätta om sin resa och hur det gick till när tio män från Hammarstrand gav allt för byn för att sätta upp en bejublad föreställning.

– Idéer föds ur engagemang. Vi vill sprida det vi har lärt oss vidare och inspirerar andra. Alla har inte möjligheter att sätta upp en show men de kan säkert göra någonting, säger Robert Falk.

Tåget gör inget stopp i Östersund utan turnén avslutas i Hammarstrand, trots att inte inlandsbanan går dit.

– Vi har valt bort städerna. Eftersom turnén har ett landsbygdsperspektiv passar det bra att spela i Hammarstrand. Det känns jätteroligt, säger Robert Falk.

På resan genom inlandet ska närmare 20 personer delta och stora delar av scenografin ska också åka med i en tågvagn.

– Det blir en utmaning men det ska bli otroligt roligt. Det är väldigt kul att alla kommuner längs inlandsbanan har varit positiva, säger Robert Falk.

Mer läsning

Annons