Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fokus på Clegg

I Storbritannien
fortsätter regeringsförhandlingarna efter förra veckans parlamentsval.

iberaldemokraterna, det tredje största partiet, spelar en nyckelroll. Ledaren Nick Clegg deklarerade redan under valkampanjen att hans parti skulle inleda överläggningar med det parti som hade samlat flest mandat i händelse av ett hängparlament. Men, försäkrade Clegg inför oroliga sympatisörer på lördagen, Liberaldemokraterna är ingen billig date. Man tänker inte sälja sig till underpris.

Knäckfrågan är valsystemets utformning. De konservativa Tories skulle bli de stora förlorarna vid ett reformerat och represenativt valsystem medan Liberaldemokraterna är urless på att i val efter val hamna i de stora drakarnas skugga. Det är således ingen lätt fråga som ligger på bordet. Tills vidare bidar premiärminister Gordon Brown sin tid på 10 Downing Street. Skulle förhandlingarna falla ihop står Brown beredd: en folkomröstning om valssystemet.

Hur slipad är Nick Clegg? Under valkampanjens sista veckor lyckades han nästan piska upp rena Obamastämningar med sitt tal om Change. Nu för han samtal med det parti som minst av allt önskar sig en förändring. Och vilka eftergifter är Tories beredd att göra, man blev trots allt största parti? För den som är intresserad av politik är händelseutvecklingen i Storbritannien stor underhållning.

Samtidigt börjar det kommande svenska valet göra sig alltmer påmint. Kan vi hamna i en situation liknande den brittiska? Blockpolitiken talar emot, Sverigedemokraterna för.