Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler vittnen hotas till tystnad

Det blir allt vanligare att människor hotas till tystnad. Att inte anmäla ett brott de utsatts för eller att ändra sina uppgifter så att någon annan slipper undan rättvisan sätter hela rättssystemet ur spel.

– Det är ett väldigt allvarligt brott som påverkar hela rättssystemet, säger Per Sundin, ansvarig för polisens ungdomsgrupp.

Övergrepp i rättssak är ett av ämnena som polisen tar upp när de är på besök i skolorna.

Övergrepp i rättssak innebär att en gärningsman hotat eller använt våld mot en person i syfte att påverka rättsprocessen. Det kan till exempel leda till att någon som utsatts för brott inte törs anmäla eller vittna i rätten, eller ändrar sin berättelse om vad som hänt.

Enligt Brottsförebyggande rådet är närmare hälften av dem som misstänks för övergrepp i rättsak mellan 15 och 25 år gamla.

Fram till början av augusti har det registrerats sex ärenden hos tingsrätten i Östersund där övergrepp i rättssak finns med, det är lika många som under hela fjolåret. Cirka 40 sådana anmälningar har kommit in till polismyndigheten från 1 januari till och med 11 augusti.

Enligt Per Sundin är övergrepp i rättssak vanligt förekommande. Det är också därför han och hans kollegor pratar om det med skolelever när de gör skolbesök. Han tror att många inte förstår hur allvarligt brott det är.

– Om ingen törs anmäla brott är det bara för människor att begå brott. Om vittnen blir hotade och inte törs säga något är det bara att begå brott, säger han.

Men synen på övergrepp i rättssak har skärpts och kan ge upp till åtta års fängelse om det handlar om grovt brott. Är det ett ringa brott är maxstraffet fängelse i högst fyra år.

En av anledningarna till att det blivit fler anmälningar om övergrepp i rättssak tror Per Sundin beror på att polisen har blivit bättre på att ta upp sådana anmälningar.

– Det är ofta man inte vill prata om sådant men när något hänt så pratar vi mycket runt en händelse och då kan övergrepp i rättssak komma upp, säger han.

Enligt Brå har antalet anmälningar om övergrepp i rättssak ökat med 70 procent, mellan åren 1999 och 2006. I slutet av 2008 började brottstypen redovisas som egen post i kriminalstatistiken och efter det har anmälningar ökat ytterligare.

En studie från Brå visat att hot om våld är den vanligaste formen av övergrepp i rättssak, faktiskt våld förekommer mer sällan. Det konstateras också att hoten oftast sker i samband med själva brottstillfället, till exempel när ett brottsoffer direkt efter en misshandel hotas med repressalier om denne gör en anmälan.

Bland unga är det vanligt med trakasserier via sms eller internet, men också hot direkt på en brottsplats. Enligt Brås uppgifter är unga ofta omedvetna om att det är olaglig att försöka påverka något att inte anmäla ett brott och att hot ibland uttalas framför polisen, ett tecken på att ungdomar ofta inte vet att det är ett brott.

– Det är väldigt ofta poliser anmäler det i samband med olika situationer vi är med om, säger Per Sundin.

– Internet har gjort det lättare att vara anonym. Jag tror att det finns ett stort mörkertal i den typen av hot.