Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler väljer bort fjärrvärme

Även om prisökningen är mindre nu än för fem år sedan så är det ändå en prisökning.

Fjärrvärme blir allt dyrare och oron finns hos branschorganisationerna att kunderna ska välja andra alternativ i allt större utsträckning.

Hur mycket du betalar för fjärrvärmen kan bero på var i landet du bor. Ja det visar den årliga Nils Holgersson undersökningen. Skillnaden i priser varierar stort mellan kommuner. I Jämtland är det Östersund som har det billigaste priset 69,8 öre per kilowattimme inklusive moms. Motsvarande i Bräcke är 96,3 öre per kilowattimme.

– Av naturliga skäl kan det se ut så här. I större städer är det tätare mellan kunderna än vad det är på mindre orter, säger Per Holm, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Men för den skull tar han inte det hela med lugn. Samtidigt så ökar också priset på fjärrvärre varje år. I genomsnitt ökar priserna med 2,1 procent. Det är en mindre ökning än de senaste fem åren, 3,5 procent. Men allt fler väljer andra alternativ vilket har gjort det tuffare för fjärrvärmeföreningarna.

– Folk kollar på andra alternativ som är bra för plånboken. En dialog behöver föras med företagen om det här, annars finns risken att fjärrvärmebranschen kommer att få det ännu tuffare, säger Per Holm.