Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler väljer att gifta sig

/

Allt fler säger ja – antalet äktenskap ökar. Plus sju procent under årets åtta första månader, jämfört med samma period i fjol.

Annons
Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) registrerades 37 199 äktenskap till och med augusti mot 34 796 i fjol, rapporterar tidningen Världen i dag.
Ökningen varit stadig under den senaste tioårsperioden. Mellan 1998 och 2007 blev det 51,6 procent fler giftermål, visar SCB:s siffror.
En entydig trend? Kanske inte ändå. Befolkningsstatistikern Inge Göransson på SCB pekar på en annan faktor: Växande kullar av personer i den åldern när man brukar gifta sig. En mer demografisk förklaring bakom bröllopsexplosionen med andra ord.
Prästen Gunnar Lidén i Alster kyrka en mil norr om Karlstad arbetar på ett ställe som i många år varit populärt för personer som ska äkta varandra.
– Vi märker när det går och upp ner i antalet vigslar. Jag tycker att det har legat ganska stadigt här. Det som skiljer sig är att förr gifte man sig mer på försommaren, nu gör man det hela året.
En trend tycker han sig dock ha sett klart:
– Man väljer kyrka inte för att man bor just i församlingen, utan efter att man har rest runt och valt ut en kyrka.
De uppbrutna äktenskapen låg på en stabil nivå 1998–2007. I fjol registrerades 20 669 skilsmässor och 47 898 giftermål. (TT)

Mer läsning

Annons