Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler väljer att cykla på vintern

/
  • Det är härligt att cykla även vintertid, men det är klokt att ha hjälm om man kör omkull på is.Foto: LTF

Viljan att ta cykeln även vintertid har de senaste åren ökat med 100 procent.

Annons

– Fast man bör se över cykeln inför vintersäsongen, så att den är säker att cykla på även i snömodd, menar Klas Elm, ordförande i Svensk cykling.

Sedan början av 1990-talet har antalet cyklister ökat stadigt. I till exempel Stockholm cyklar ungefär 150 000 personer varje vardag. De senaste fyra åren har antalet cyklister vintertid ökat med 100 procent. Det visar Cykelräkningen 2008, sammanställd av Trafikkontoret Stockholms Stad.

Exempel på åtgärder som påverkat cyklandet är att fler cykelbanor anlagts, samt införandet av trängselskatt. Två skäl att inte ta bilen.

I Malmö har kommunen märkt av samma trend. Där cyklar många under hela året, sommar, höst, vinter och vår. Enligt mätningar av den så kallade cykelbarometern i centrala Malmö, så noterades 80 procent fler cyklister förra vintern

– Vi tror att en ökad medvetenhet om klimatförändringarna och att cykling är ett enkelt sätt att förbättra hälsan, bidragit till utvecklingen, säger Klas Elm.

Han förklarar att det går alldeles utmärkt att cykla även vintertid, om man klär sig på rätt sätt och till exempel ser över cykelns däck.

På Team Sportia bekräftar man att det skett en förändring.

– Vi noterar en tydlig ökning av försäljningen av cyklar även vintertid, jämfört med tidigare.

Mer läsning

Annons