Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler unnar sig en fika

Restaurangbranschen går plus och bäst går det för landets kaféer vars försäljning ökat kraftigt.

– Även fast det är lite krisigt i vårt land känner man att man har råd och unnar sig en fika, säger Katarina Lindahl, chef på Törners konditori.

I maj ökade restaurangbranschens försäljningsvolym med 5,6 procent och kaféer och konditorier stod för den största försäljningsökningen. Enligt Statistiska centralbyrån ökade kaféernas försäljning med 14,5 procent jämfört med samma period förra året.

– Fika är gott, det är livets goda och det är ett enkelt och lätt sätt att umgås, säger Katarina Lindahl.

Hon upplever att kafébesöken är styrda kring lönehelger och datum för utbetalning av pension och barnbidrag men någon ökning jämfört med förra året har hon inte märkt. Hon ser i stället en konstant och jämn ström av kunder.

– Höst och vinter har sin publik och på sommaren kommer många turister, säger Katarina Lindahl.

Enligt henne är en attraktiv stadskärna viktigt för kaféer då det skapar en synergieffekt genom att fler folk i rörelse på stan också bidrar till fler kafébesökare. Hon vill också se marknadsföring av Östersund som stad och inte bara som vinterstad för att locka fler turister året runt.

Totalt omsatte landets kaféer och konditorier 485 miljoner kronor i maj vilket är en ökning med 62 miljoner jämfört med ifjol. Karin Grahnlöf från Fanbyn och Fanny Hejdström från Östersund är två som bidragit till de positiva siffrorna och för dem är det centrala med kafébesöken att umgås.