Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Allt fler unga experimenterar med alkohol och läkemedel ...”

/
  • ”Det är vanligt att vi vuxna undviker att ställa de där viktiga frågorna till barnen: Använder du narkotika? Dricker du alkohol?  Jag tror att många föräldrar inte vågar fråga för att vi är rädda för svaren vi får”, säger Peter Wrangel. Foto: Henrik Flygare
  • Samverkan mellan olika aktörer är a och o, och det som är viktigast i arbetet mot alkohol och narkotika. ”Vi, övriga socialtjänsten, skolan, föräldrar och polisen måste samarbeta”, säger Eva Forsberg.

Fredagkväll. Peter Wrangel och Eva Forsberg är Fältarbetsgruppens styrka för kvällen. De börjar med att åka förbi och kolla läget på fritidsgården Dragonen på Körfältets centrum. Sedan ska de åka vidare och kolla läget på en privat fest de fått tips om. En sak de upplever som allt vanligare är att unga i Östersund experimenterar med alkohol och läkemedel.

Annons

I Jämtlands län är det åtta procent av eleverna i årskurs nio, både flickor och pojkar, som uppger att de använt narkotika, enligt en drogvaneundersökning som gjorts förra året. Fältarbetsgruppens kontakter med unga bekräftar statistiken.

– Vi inom Fältis får såklart en känsla av läget, men det är bra med statistik som bekräftar den känslan, säger Peter Wrangel.

De berättar att det är vanligast att tjejer experimenterar med alkohol och läkemedel.

– Man kollar medicinskåpet hemma och hos mormor efter smärtstillande och lugnande preparat. Och kollar sedan upp hur de fungerar på internet, säger Peter Wrangel.

Och liksom polisen konstaterar också Fältis att de lagliga internetdrogerna har ökat.

– Ungdomarna tänker, om drogen är laglig så kan det inte vara så farlig, säger Peter.

Varför det ser ut som det gör med narkotikaanvändningen bland de unga är svårt att veta menar Peter och Eva.

– För tio år sedan var det en stor narkotikahärva här. Det handlade om att de som pluggade och jobbade använde ecstacy som helgdrog, för att koppla av. Man skötte studierna eller jobbet och det var inga som var kända av polisen eller socialtjänsten. Jag tror nog att den mentaliteten lever kvar här, säger Peter.

Att begränsa tillgängligheten är en viktig faktor för att komma till rätta med narkotikaanvändning och också alkoholanvändningen bland unga.

– Att polisen häller ut alkohol på skolavslutningarna har verkligen gett resultat. De två senaste avslutningarna har varit jättelugna, säger Peter.

En annan faktor som de tror mycket på är aktiva och engagerade föräldrar, och även på den fronten har det hänt saker de senaste åren, upplever Fältarbetsgruppen. Bara för några år sedan var det, enligt Peter och Eva, oftast bara de på Fältis som var vuxna och nyktra ute på stan på kvällarna. Men nu träffar de på fler, bland annat nattvandrande föräldrar.

– Flera ungdomar som tidigare använt narkotika men slutat har sagt till mig när jag frågat om varför de drogade . Det är jätteviktigt att vuxna uppmärksammar ungdomarna, faktiskt ser dem och ger dem bekräftelse. Det finns en anledning till droganvändningen och många vill ha hjälp, säger han.

Föräldrarna måste våga reagera och ta sin magkänsla på allvar menar han.

– Det är vanligt att vi vuxna undviker att ställa de där viktiga frågorna till ungdomarna: Använder du narkotika? Dricker du alkohol? Jag tror att många föräldrar inte vågar fråga för att vi är rädda för svaren vi får. Om de vet tvingas de att agera. Det är också viktigt att föräldrar pratar med andra föräldrar om sina barn, säger Peter.

Att skapa alternativ, vettiga saker för ungdomarna att göra på kvällarna har också stor betydelse.

– Därför känns kommunens satsning på ungas mötesplatser angelägen. Det ska bli spännande att se vad det resulterar i, säger Eva Forsberg.

Både hon och Peter tycker att det hänt positiva saker även inom samverkansbiten i Östersunds kommun.

– Vi har ett gott samarbete med polisens ungdomsgrupp och flera skolor bjuder in oss för att vara en del i deras drogförebyggande arbete. Utöver det ringer allt flera föräldrar till oss med frågor och tips, säger Eva.

När det gäller det drogförebyggande arbetet så hoppas Fältis att det framöver kommer att bli lika i skolorna runt om i kommunen så att alla ungdomar, oavsett vilken skola de tillhör får samma information om alkohol och andra droger.

– Kanske blir det verklighet i och med att en drogkoordinator anställs inom kommunen, säger Eva Forsberg.

Mer läsning

Annons