Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler tvingas ha skyddad identitet

På tolv år har antalet personer med skyddad identitet mer än fördubblats i Östersundsregionen, som omfattar Jämtland och Västernorrland. De flesta är kvinnor.

Två nivåer av skyddade personuppgifter är aktuella i sammanhanget.

I första hand är det sekretessmarkering som gäller och räcker inte det till finns kvarskrivning som innebär en tyngre nivå.

Det har skett en kraftig ökning av antalet personer de som fått skyddade personuppgifter i Östersundsregionen. (Se ruta härintill)

– Det är en kombination av att klimatet i samhället har hårdnat och att fler känner till att det går att få skyddade personuppgifter, säger Ingegerd Widell på Skattemyndigheten.

– Fler som arbetar inom rättsvårdande myndigheter och fler som utsätts för hedersrelaterat våld har till exempel skyddade personuppgifter nu är tidigare.

Men det finns luckor i systemet.

LT skrev i juli om en pappa som höll sin stora familj i södra Sverige i ett järngrepp och där mamman flydde med sina döttrar till Östersund.

I deras fall var det en handling från CSN som gjorde att mannen fick reda på att de levde skyddat i Östersund där bröderna sökte upp dem.

Pappan dömdes senare för grov kvinnofridskränkning och olaga hot mot hustrun, samt grov fridskränkning med inslag av hot mot flera av barnen. Bröderna dömdes till böter.

– CSN hanterade det jättebra och ändrade i sitt system när de fick reda på det här, konstaterar Helena Lassen Wikén på Kvinnojouren som var inkopplad på fallet.

Där upptäckte man också luckor hos andra myndigheter.

– Den som söker skydd måste också vara aktiv själv och inte utgå från att det fungerar överallt, säger Helena Lassen Wikén.

– För den som bara har sekretessmarkering är det handläggarna som bedömer om det är fara att lämna ut uppgifter. Det kan det bli olika bedömningar från en myndighet till en annan.

– Där är det väldigt godtyckligt, med kvarskrivning blir det annat, säger Helena Lassen Wikén.

Hon konstaterar att sekretessmarkering är ganska enkelt att få medan kvarskrivning kräver lite mer, i vart fall en polisanmälan, och vardagen blir ofta krångligare oavsett vilket; som exempelvis försenad postgång vid kvarskrivning.

– Det fungerar ganska bra för den som är frisk och inte har barn. Men skyddad identitet blir svårare för de som har behov av stöd från samhället, säger Helena Lassen Wikén.