Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler turister väljer Inlandsbanan

Inlandsbanan fortsätter att locka turister. Antalet resenärer kommer att öka med ungefär tio procent jämfört med i fjol sommar.

– Vi ser att intresset ökar för att turista i Sverige, säger Anna Frykman, marknadsansvarig på Inlandsbanan.

Annons

Turisttrafiken har ökat flera år i rad. Förra sommaren hade Inlandsbanan 17 600 resenärer under de tolv veckor som turisttrafiken var igång. I år hoppas man på närmare 20 000 resenärer innan säsongen är slut. En av årets satsningar är att Inlandsbanan har kört dubbelturer i fem veckor.

– Det går faktiskt jättebra. Vi har tio procent fler som köpt paketresor jämfört med förra året. Det som också är väldigt trevligt är att grupperna ökar starkt, säger Anna Frykman.

Gruppresorna har i år ökat med hela 83 procent för Inlandsbanan. Det beror till stor del på att ett engelskt företag har bokat in tolv resor med runt 30 personer per resa. Det engelska företaget har redan bokat dubbelt så många grupper till nästa sommar.

Av Inlandsbanans resenärer kommer 30 procent från utlandet. Den typiska resenären är en svensk över 50 år som redan har varit i Thailand och som nu drömmer om den klassiska turen att resa norrut med Inlandsbanan för att sedan segla med Hurtigrutten.

Den mest populära paketresan är just den där man kombinerar Inlandsbanan med Hurtigrutten. Bland de semesterfirare som inte köper en hel paketresa är den vanligaste sträckan att resa från Mora hela vägen till Gällivare. Att resa mellan Östersund och Gällivare är också populärt.

Inlandsbanan har god hjälp av sina egna resenärer i marknadsföringen.

– Den vanligaste anledningen till att man väljer Inlandsbanan är att man har fått en rekommendation av släkt eller vänner, säger Anna Frykman.

Förra året ökade även godstrafiken på Inlandsbanan. Om den totala trafiken fortsätter att öka kommer det att bli nödvändigt med stora investeringar framöver. Det behövs såväl nya motorvagnar som en upprustning av banan.