Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler studenter polisanmäls för bidragsfusk

Rekordmånga studenter polisanmäls av CSN för bidragsfusk i år.Orsaken sägs vara en kombination av en lagändring och mer kontroller från myndighetens sida.

Annons

Fram till slutet av november i år har 115 studenter anmälts för bidragsfusk av centrala studiestödsnämn-den. Under hela fjolåret anmäldes 89 personer och under 2006 endast 51 studenter.

Anmälningarna har alltså mer än fördubblats på två år.

– I augusti 2007 infördes bidragsbrottslagen och det är framförallt detta som ligger bakom ökningen. Nu måste vi inte längre bevisa att en person har haft uppsåt för att polisanmäla för fusk, säger Klas Elfving, pressansvarig på CSN i Sundsvall.

Det är framförallt i storstäderna som de polisanmälda fuskarna finns och det vanligaste sättet att lura åt sig pengar är att skriva in sig på en språkutbildning utomlands och kvittera ut studiemedel, men sedan inte fullfölja och gå kursen.

– Vi har inte anställt mer folk, men vi har instruerat handläggarna att vara mer uppmärksamma i dessa frågor. Vår förhoppning är att skapa större medvetenhet hos studenterna om att de måste anmäla ändrade förhållanden, som avbrutna studier, till oss på en gång, säger Klas Elfving.

Annons