Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler pluggar utomlands

Allt fler väljer att studera utomlands. Trycket på CSN ökade med nio procent under förra läsåret.
– Det är en rejäl ökning, säger Karl Johans Stolt, statistiker på CSN.

– Under flera års tid har antalet utlandsstuderande minskat. Nu det senaste året har antalet ökat, säger Karl Johans Stolt.
Förra läsåret, 2009, ökade antalet beviljade studiemedel hos CSN för utlandsstudier med 2200 stycken. Främst är det akademiska studier och till viss del språkstudier som ökar i popularitet.
– De som åker utomlands och studerar helt på egen hand står för den största ökningen. Det är sådana som fixat allt själva. De allra vanligaste är att studenter som vill bli läkare väljer att ta sin examen utomlands. Det är enklare att komma in på sådana utbildningar utomlands, säger Karl Johan Stolt.
Antalet läkarstuderande utomlands har sedan 2002 fyrdubblats. Andra utbildningar som blir allt populärare är ekonomiutbildningar, veterinärprogram och psykologiprogram.

Vill till USA
En av alla de som planerar att plugga utomlands är 18-åriga Tobias Strandberg från Degerfors.
– Det är lockande att få uppleva en annan miljö och en annan kultur. Dessutom skulle det kännas bra att få lära sig språket ordentligt. Det vore guld att lära sig prata engelska flytande, säger Tobias Strandberg.
Helst av allt vill han läsa ett år vid Santa Barbara College i USA.
– Jag vill åka dit om ett år när jag pluggat färdigt gymnasiet. Eftersom jag varit i USA två gånger tidigare vet jag att det är dit jag vill. Just nu vet jag inte riktigt vad jag ska läsa utan det får jag fundera över, säger Tobias Strandberg.

Sänkta krav
Regeringen har under det här läsåret sänkt kravet på hur länge man måste studera utomlands för att få studiemedel - från 13 till tre veckors studier.
– Min fingertoppskänsla säger mig att det inte gett någon effekt alls. Men det är kanske är lite för tidigt att säga något om det, säger Karl Johan Stolt.