Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler länsbor försöker lura försäkringskassan

Medan antalet polisanmälningar gällande bedrägerier mot försäkringskassan minskat successivt i landet sedan 2007 visar Brottsförebyggande rådet, BRÅ, att antalet anmälningarna i stället ökat i Jämtlands län.

Annons

BRÅ visar att antalet polisanmälningar gällande bedrägerier mot Försäkringskassan i Jämtland ökade från 189 anmälningar 2008 till 251 under 2009 medan anmälningarna i landet minskat sedan 2007.

Under första kvartalet 2010 gjordes sammanlagt 233 polisanmälningar angående bedrägerier mot försäkringskassan runt om i landet vilket är en rejäl minskning jämfört med 401 anmälningarna under samma period förra året.

– Det beror nog i första hand på att man gör en mer noggrann bedömning om det rör sig om ett misstänkt brott. Samt att vi har mer fokus på större bedrägerier, säger Daniel Johansson på försäkringskassan.

Även polisanmälningarna i Jämtland håller på att minska påpekar Helen Bygdemark på försäkringskassan eftersom försäkringskassan i Jämtland själv anmälde 40 ärenden under 2009 men hittills i år enbart gjort en enda anmälan.

Efter kontrollen av första kvartalet 2010 upptäcktes 915 ärenden där ersättning betalats ut felaktigt till ett sammanlagt återkravsbelopp på drygt 79,8 miljoner kronor. Sjukersättning, sjukpenning, bostadsbidrag, bostadstillägg till pensionärer och föräldrapenning stod för 70 procent av de anmälningarna. Hur stora summor försäkringskassan blir bedragen på varierar från ärende till ärende.

– Handlar det om att man fått föräldrapenning för vård av barn trots att man arbetat rör det sig om små summor. Men rör det sig om förtidspension handlar det om miljonbelopp. Därför fokuserar vi mer på längre ärenden där det rör sig om större belopp, säger Daniel Johansson.

Att man uppger sig ha en lägre arbetsförmåga än vad man har och arbetar trots bidrag eller att man bor tillsammans fast man uppgett att man bor på skilda adresser för att få bostadsbidrag eller att man flyttar utomlands utan att meddela försäkringskassan för att få barnbidrag fast man inte har rätt till det är de vanligaste formerna av bedrägeri.

För att förhindra dessa bedrägerier samarbetar försäkringskassan med andra myndigheter och försöker ha bra koll på ärendet redan under handläggningen.

Uppstår misstanke utreds ärendet lite extra.

– När det är en person som arbetar mer än den har rätt till enligt den förmån den har och det inte finns några handlingar på det, gör vi en polisanmälan, säger Helen Bygdemark.