Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler döms till samhällstjänst

Färre andel som döms till samhällstjänst återfaller till brottslighet än de som döms till fängelse.
Det visar statistik från Kriminalvården – men det är inte hela sanningen enligt kriminalvårdsinspektör Annika Grindborg.
– Det är ju ofta så att de som döms till fängelse redan haft någon form av påföljd innan, säger hon.

2006 dömdes 4 600 personer i riket till samhällstjänst. Sedan dess har det ökat. 2012 (senaste året det finns statistik för) var siffran 6 455. En ökning med 40 procent.

– Vi har märkt att det ökat även här i länet, säger Annika Grindborg, kriminalvårdsinspektör på Kriminalvården i Östersund.

Under 2013 hade utförde nästan 80 personer i länet samhällstjänst.

– Just nu är det 30 klienter som är schemalagda, säger Grindborg.

Kriminalvården använder uttrycket klienter i stället för fångar eller interner.

Samhällstjänst är mellan 40 och 240 timmar som den dömde ska avtjäna genom att arbeta inom en icke vinstdrivande organisation. Ofta kan det handla om föreningar eller religiösa organisationer. Det kan också handla om saker som vaktmästeri inom landsting eller kommun.

– Sedan så sprider vi ut timmarna så att samhällstjänsten blir ungefär lika lång som om fängelse hade dömts ut i stället. Det är oftast högst 10 timmar i veckan. Är det 50 timmar och fängelsestraffet hade varit en månad så sprids det ut över en månad, säger Annika Grindborg.

Kriminalvårdens statistik visar att 33 procent av de som döms till samhällstjänst återfaller till brottslighet de tre närmaste åren efter avtjänat straff. För fängelsedömda är återfallsrisken 50 procent. Siffror som man skulle kunna tolka som att det är bättre att döma till samhällstjänst om man vill minska brottsligheten.

Men Annika Grindborg tycker att man måste tolka statistiken med försiktighet.

– Det är ju ofta så att de som döms till fängelse redan haft någon form av påföljd innan, säger hon.