Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler bluffakturor i länet

Första halvåret ökade anmälningarna om bluffakturor i jämtlands län med 21 procent jämfört med motsvarande period förra året.

2014 gjordes 34 anmälningar om falska fakturor i Jämtlands län enligt Brå:s preliminära siffror för årets sex första månader, jämfört med 28 anmälningar första halvåret i fjol. Det motsvarar en ökning med 21 procent visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

För cirka hälften av länen i landet är trenden den motsatta och antalet falska fakturor i hela landet har minskat med 24 procent.

Störst är minskningen i Blekinge och i Stockholms län som minskat med 68 respektive 65 procent. Antalet fakturor i de länen är väldigt stort och det ger stor effekt på statistiken i landet.

Den största ökningen av anmälda bluffakturor finns i Östergötland, som ökat med hela 226 procent.

Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs och som gjort sammanställningen, tror att det finns ett klart samband mellan det minskade antalet bluffakturor och det faktum att flera anmälningar på senare år lett till rättegång och fällande domar.

– Flera lagskärpningar och ett antal fällande domar mot bedragare har förhoppningsvis avskräckande effekt. Från undersökningar som vi gjort tidigare vet vi att företagarna ofta känner sig helt rättslösa mot fakturabedragarna. Därför är det viktigt att samhället tydligt markerar att verksamhet av det här slaget inte tolereras, säger Rolf Dahlberg.