Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler anmälningar om att små barn misshandlas

De senaste fem åren har antalet polisanmälningar om små barn som misshandlats blivit allt vanligare.

I fjol fick polisen i Jämtlands län in 23 anmälningar om misshandel, inklusive grov misshandel, mot barn som är mellan 0 och sex år gamla. 2005 var antalet endast tre.

Annons

Också misshandel mot lite äldre barn, som är sju till fjorton år, har ökat det senaste två åren, men har gått ned lite om man tittar ytterligare några år tillbaka, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Eva Jerand är en av dem vid polismyndigheten i Jämtlands län som arbetar med att utreda brott som drabbar barn. Men hon har ingen närmare förklaring till att andelen anmälningar ökat.

– Jag kan möjligtvis tänka mig att de som arbetar med barn har blivit bättre på att anmäla när de misstänker att barn far illa, enligt socialtjänstlagen. Men vad gäller statistiken så har jag ingen uppfattning om hur det ser ut över tid, säger hon.

Ett vanligt upphov till en anmälan om barnmisshandel är att personal i till exempel skola, förskola eller sjukvård fattar misstankar. De gör en anmälan till socialtjänsten och det är socialtjänsten som fattar beslut om det ska göras en polisanmälan.

Eva Jerand upplever inte att det behövs någon särskild satsning från polismyndighetens sida mot misshandelsbrott mot barn, hon upplever att dessa brott prioriteras ändå.

– Brott mot barn är alltid prioriterade hos polisen. Men det sker även en prioritering bland dem också.

Eva Jerand har arbetat med att utreda brott mot barn sedan 1995.

– Det är viktigt att barnet känner förtroende för oss som jobbar, men jag tycker att det går ganska bra. Jag upplever också att barn ganska gärna berättar vad som hänt. Eller inte hänt. Ibland kan det vara så att det inte hänt något heller fast vi fått en anmälan. Det kan visa sig att det är något annat som är problemet.

Men det som kan vara ett gissel med den typen av utredningar är att det ofta inte finns några vittnen, ofta är det barnet och den misstänkte och inga andra som varit med när något hänt.

– Det kan vara svårt med bevisläget många gånger. Det ska ju vara ställt utom allt rimlig tvivel i rätten för att någon ska dömas för brott.

Ett annat problem med brott mot barn kan vara att det kan ha gått lång tid från en händelse tills att det hamnar en polisanmälan på utredarnas bord.

– Det är inte helt ovanligt att det är så i till exempel sexbrott mot barn, som vi också utreder. Det kan ta tid innan man vill berätta om något sådant, säger Eva Jerand.

För närvarande finns två personer inom polismyndigheten i Jämtland som arbetar med att utreda brott mot barn. En är på semester just nu.

– Vi har ett litet glapp. Vi har varit tre tidigare men en har slutat. Efter semestrarna i år så börjar en ny person hos oss så då blir vi tre igen, säger Eva Jerand.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik har också antalet anmälda brott som rubriceras som grov fridskränkning mot barn ökat. 2008 gjordes inga sådana anmälningar mot flickor under 18 år, men 2009 gjordes sex stycken.

2008 gjordes fyra sådana anmälningar mot pojkar under 18 år och 2009 gjordes 16 stycken.