Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre organdonatorer

Antalet organdonatorer minskar i Sverige för andra året i rad. Hittills i år har Sverige haft runt 50 donatorer, samtidigt som 750 personer väntar på ett eller flera organ, rapporterar Ekot i Sverige Radio.

Om det vore tillåtet att fortsätta vårda patienter i respirator även om de inte har en chans att överleva skulle fler organ kunna bli aktuella för donation, men det strider mot Socialstyrelsens riktlinjer.

Michael Wanecek, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och donationsansvarig i Stockholms läns landsting, tycker att reglerna bör ses över.

– Om vi ska ha donationer måste vi få fortsätta behandling, så enkelt är det, säger han till Ekot.

Även Donationsrådet som ska främja organdonationer, tycker att lagen är otydlig. Men Socialstyrelsen har inga planer på att ändra sina riktlinjer, säger Anders Prins, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Att organen ska doneras är inte inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen och syftet med hälso- och sjukvården i Sverige, säger han.