Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre äter potatis, pasta och ris

Att äta potatis till sin kötträtt, det är det allt färre som gör. På stadens lunchrestauranger märks en tydlig trend att det serveras allt mindre mat med kolhydrater.

– Det är de nya bantingskurerna som visar sig, säger en restaurangägare.

Under alla år har det funnits olika former av bantningskurer. Alla har haft samma mål, att på snabbaste sätt få kilona att rasa utan större ansträngning. Under de senaste åren har metoder där uteslutning av kolhydrater varit populära. Det innebär att man bland annat ska utesluta potatis, ris, pasta och all form av socker i maten. Några som märkt mycket av den sortens diet är stadens lunchrestauranger, där åtgången av just potatis, pasta och ris har sjunkit betydligt. Samtidigt har åtgången av olika sorters kött och fisk ökat i motsvarade mängd. Enligt de lunchrestauranger som LT pratat med säger personalen samma sak, att nu går det mer kött och fisk än tidigare.

– Den här trenden gör att det blir svårare för oss att beräkna maten, säger Kristoffer Carlsson, som jobbar på lunchbaren vid Berners i Östersund.

– Om vi tar exempelvis dagens mat som är kycklingryta. Jag har sett många av våra gäster som bara tar grytan och struntar i riset. I stället tar de sallad till maten.

Kristoffer Carlsson säger också att när han exempelvis har biff så går det åt många fler nu än när han hade motsvarade mat för några år sedan.

– Då var en normal portion två biffar med potatis. Nu är det ofta fyra biffar men ingen potatis. Det är klart att det går åt mer kött nu, säger han.

Ingela Falkenfjord på restaurang Viktoria i Östersund har noterat samma sak.

– Eftersom det finns flera bantningsmetoder som går ut på att hålla kolhydraterna borta så visar det sig bland våra gäster. Det går avsevärt mycket mer kött och fisk nu än för exempelvis fem år sedan, fast gästantalet är det samma.

Fortsätter den här trenden så måste vi nog fundera på att göra en prishöjning. Det är ju mycket dyrare att servera kött eller fisk än potatis och pasta. Vi låter dessutom våra gäster äta sig mätta, så de får ta om ända tills de är nöjda.

På lunchkrogen Tre rum i Östersund säger lunchansvarige Magnus Eliasson att svenskarna är inte vana att ta för sig själva när det är lunchbuffé.

– Jag sätter potatisen först för våra gäster ska börja med den. Men många gånger går de direkt på kötträtten och lämnar kvar potatisen. Det har blivit mycket vanligare nu än tidigare.

Eliasson säger att förra veckan kom det in ett gäng kroppsbyggare när restaurangen hade pannbiff.

– De tog väl sju-åtta biffar var och lite grönsaker till det. Sådana gånger är det svårt att få någon lönsamhet. Men så kan vi egentligen inte räkna, det jämnar väl ut sig i långa loppet säger Magnus Eliasson.

Ägaren av Tages på Frösön, Katarina Magnusson, säger att trenden med att bara äta kött, korv eller kyckling med bara lite sallad till är tydlig.

– Att servera luncher ger redan från början en dålig lönsamhet. Den här trenden att äta utan kolhydrater gör lönsamheten ännu sämre. Om någon som äter fläskfilé tar om en eller två gånger då har vinsten på den kunden försvunnit.

• Kommer du att höja priset?

– Det är ingenting jag tänkt på i nuläget. Vi får se vad framtiden utvisar.