Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt är inte svart och vitt i Strömsund

Strömsunds kommun riskerar att blir folktomt om 50 år, om inget görs.

– Det tror jag inte på. Om man inte gör något ja då blir det väl så, men vi gör väldigt mycket, säger Gudrun Hansson, (S) kommunalråd Strömsunds kommun.

Annons

Små orter i Jämtland tappar invånare, det är inget nytt. Det dör helt enkelt fler än vad det föds. En av de kommuner som upplever just detta är Strömsunds kommun. Här rivs det fler bostäder än vad det byggs nya, och åldern på befolkningen här är i genomsnitt ganska hög och arbetslösheten likaså. Det här, kan var och en räkna ut, kommer leda till att kommunen tappar invånare.

– Det är orättvist, Stockholm har jobben men inga bostäder, vi däremot har bostäder som vi får riva men inga jobb, säger Gudrun Hansson, (S), kommunalråd Strömsunds kommun.

Hon har läst och tagit del av tidningen Dagens Samhälles artikel om hur småorter i Sverige kommer att dör ut om inget görs på grund av att befolkningen blir att färre. Strömsund är en av dessa kommuner. 2070, har tidningen kommit fram till att Strömsund bara kommer att existera på kartan men ingen kommer att bo här.

– Vi blundar inte för det problemet, det är klart att vi vet om att det är såhär, säger Gudrun.

När Länstidningen besökte Strömsund ställde vi just frågan, vad som krävs för att folk ska vilja bo kvar i Strömsund och vilja flytta dit, till kommuninvånarna. Inte helt förvånande svarade de flesta jobben, en bra sjukvård, utbildning.

– Det grundläggande är ju jobben. Finns det inga jobb ja då flyttar folk eller så flyttar man inte hit, säger Gudrun.

Hon poängterar att kommunen arbetar på flera plan, flera områden, hela tiden för att komma tillrätta med befolkningsutvecklingen. Hon räknar upp några områden som är aktuella:

• Att kommunen ska ha en bra servicenivå

• Att kommunen ska vara en attraktiv kommun

• Att skolorna ska behållas

• Att barnomsorg även ska finnas på kvällar och helger

• Heltidstjänster ska erbjudas till de som arbetar inom vård och omsorg

– Sen har vi ju också mobiltelefoni, bredband och infrastruktur, allt det ska bli bättre, säger hon.

Men det låter ju väldigt bra allt det här, men det är mycket vi ska eller vi håller på med. Finns det något nu som ni vet kommer förändra befolkningsutvecklingen?

– Vi vet att vi inom de närmaste åren behövs det mellan 30 och 50 personer per år inom vård och omsorg i kommunen. Vi måste också ha en nationell plan för hu det här ska lösas, och det måste våra riksdagspolitiker göra, säger Gudrun.

Men vad är kommunens värsta farhågor när det gäller befolkningsutvecklingen?

– Det är näringslivet. Att företag skulle läggas ner eller att företag inte vill vara kvar, säger Gudrun.

Hur ska ni förhindra det då?

– Genom att kommunen har ett bra samarbete med näringslivet. Sen har vi också teknikcollage som spelar en stor roll, säger hon. Så man ska komma i håg, Strömsund riskerar att gå under om inget görs, men vi gör saker och vi är fullt medvetna om vår situation, säger Gudrun Hansson.