Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allsångsscenen är din, Laleh

Nio år efter debuten har Laleh släppt fem album, vunnit tre Grammisar och blivit folkkär på kuppen. Nu sammanfattar hon sin karriär i ett förlängt specialavsnitt av "Allsång på Skansen".

Först ut var Tomas Ledin. Sedan var det Håkan Hellströms tur. När SVT nu för tredje året i rad förlänger "Allsång på Skansen" med en extra konserttimme är det Laleh som står i strålkastarljuset.

- Det blir definitivt hits! Jag kommer att bjuda på mina största låtar, men också låtar som jag har en speciell relation till, säger Laleh inför soloshowen på Sollidenscenen.

Konsertkonceptet "Allsångsscenen är din" började 2012, och innebär att en folkkär artist tar vid med en egen konsert när det ordinarie programmet nått sitt slut. För Laleh blir konserten ett kärt återseende: Det har gått två år sen hon sist fick publiken att sjunga med i programmet som 32-åringen själv beskriver som kärlek i tv-form.

- De varmaste minnen jag får när jag tänker på "Allsång" är när man varit här med barn, antingen en väns eller som barnvakt. Det familjära är ovanligt i ett artistliv, något som jag inte hinner med själv. Men det där enkla och härliga, det finns något dyrbart där, som vi ibland tar lite för givet. Att samlas och sjunga tillsammans, det känns fantastiskt att få göra, säger Laleh.

Det var 2005 som Laleh Pourkarim slog igenom med besked. Debutalbumet "Laleh" gick rakt in på albumlistans förstaplats och belönades med tre Grammisar, två P3 Guld och två Rockbjörnar. Sen dess har hon släppt ytterligare fyra album, och etablerat sig som en av 00-talets stora svenska artister. När hon nu för första gången sammanfattar sin karriär är det med en viss högtidlighet.

- Jag har ändå hållit på i nio år nu, så det här det känns som en milstolpe. Ett avstamp, men också en utandning. Jag vill inte summera riktigt än, men jag vill glädjas och vara tacksam för det som har varit, säger Laleh.

"Allsång på Skansen" med Laleh sänds den 15 juli i SVT1. Utöver Lalehs egna konsert uppträder bland andra Jill Johnson, Doug Seegers och Ison och Fille under kvällen.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se