Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun- och socialchefer ifrågasätter stoppad antagning på socionomprogrammet

Arbetsmiljökrisen vid Mittuniversitetets socionomprogram gör att antagningen av studenter stoppas. Länets kommuner oroas nu över effekten på samhället utanför akademin.

Annons

Mittuniversitetets ledning har beslutat att stoppa höstens antagning av nya studenter till socionomprogrammet. Anledningen är de allvarliga arbetsmiljöproblem som finns bland personalen på avdelningen för socialt arbete (SOA). Läs mer: Maktkamp bakom arbetsmiljökris på socionomprogrammet

Stängningen anses nödvändig för att frigöra arbetstid så att personalen med professionellt stöd kan ta sig an uppgiften på allvar. Läs mer: Rektor vill bryta akademisk konfliktkultur – "Jag har nog aldrig upplevt en liknande konflikt i universitetsvärlden"

Beslutet får nu kritik både av länets kommunchefer och socialchefer.

Från vänster: Anna Berkestedt Jonsson, Peppe Liljefjäll, Helén Eurenius

- Det är stor brist på socionomer. Studenterna vid socionomprogrammet praktiserar hos oss och är en mycket viktig grupp att rekrytera ur, nu förlorar vi minst en årskull. Det säger Helén Eurenius, chef för socialförvaltningen i Östersunds kommun. Anna Berkestedt Jonsson, socialchef i Krokoms kommun, anser att det är anmärkningsvärt att Mittuniversitetets ledning väljer att stoppa antagningen. – Universitetet är precis som kommunerna en myndighet. Som chef vid en kommun kan jag inte lägga ned verksamheten bara för att det finns arbetsmiljöproblem på en arbetsplats. De måste vi lösa ändå.– Vi befarar att socionomprogrammet får dåligt rykte. Det är en populär utbildning med många sökande från hela landet. Vi måste vara rädda om den attraktionskraften, säger Peppe Liljefjäll, chef för socialförvaltningen i Bräcke kommun.

Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg träffade under fredagen flera av länets kommunchefer och de är helt eniga.

Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.

– Vi har full förståelse för att det är ett bekymmersamt läge med arbetsmiljöproblem på SOA. Men Mittuniversitetets interna konflikter får inte drabbar hela regionen. Rektorn borde tänka om.

MiUn:s rektor bemöter kritiken

På måndagen träffades kommundirektör Anders Wennerberg och rektor Anders Fällström för att resonera om saken. Någon omprövning av beslutet att stänga antagningen av nya studenter är inte aktuell, säger Fällström.

Till vänster: MiUn:s rektor Anders Fällström. Till höger: Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg.

– Det är bra att kommunerna visar sitt intresse. Om jag hade varit kommunchef hade jag troligen sagt samma sak som de gör nu.

Fällström håller med om att socionomerna är en viktig yrkesgrupp och att utbildningens attraktionskraft bland studenter måste värnas. Men han är mer orolig för dåligt rykte bland lärare och forskare i landet. I dagsläget är det nästan omöjligt att rekrytera ny personal till SOA, enligt rektorn. – Om vi låter arbetsmiljöproblemen fortgå finns det risk att vi på sikt inte klarar av att driva den här utbildningen - så får det inte bli.

Mer läsning

Annons