Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför välja kommunal skola?

Annons

Tidig lördag morgon. Solen har nästan betvingat Storsjöns is. Där vattnet är löst från vinterns bojor glittrar det mot solen. En alldeles utmärkt inledning på en ledig dag. Kaffet i prezzon är hett, lagom skitstarkt och håller samma färg som nykokt asfalt. Ett par mackor med vallmofrön och ost. På en bricka ut på balkongen tillsammans med LT är allt upplagt för lugn och ro. Maj månad, den första seriösa flirten med sommaren. Nu ska inget aprilväder längre kunna fräsa vintertristess i ansiktet på oss. Småfåglarna kvittrar, ja riktigt skriker, för att hitta någon att sätta bo med. På lagom volym för att förstärka, inte förstöra morgonen, lite Clash. Rock av bästa märke. Jag är ju, trots allt vackert, gammal punkman.

Det här vara bara ett billigt försök att hålla kvar även er som tycker att det är nog jävligt att det är måndag. Er som tycker att det inte behövs någon gubbe som sitter i tidningen och gnäller.

100 personer varslas på gymnasieskolorna på ena sidan. På den andra funderar stadens politiker över var de ska placera en ny arena. Det enda som alltså verkar hänga i luften är var den ska placeras. Fyra alternativ har de att ta ställning till. Att prislappen – utan fördyringar – ligger på 100 miljoner verkar inte vara något problem. En av dem som ska ro ishallen i hamn var ytterst ansvarig för att badhuset blev 45 miljoner dyrare än planerat. Hittills har hon inte med ett ord (i alla fall inte offentligt) försökt förklara för oss som betalat varför budgeten hölls så dåligt. Men det ska utan tvekan bli intressant att se hur ishallskramarna lyckas i sitt pedagogiska värv. Att förklara för föräldrar, lärare och barn att skol-eleverna från och med hösten ska staplas på varandra, samtidigt som det planeras ett skrytbygge som ett monument över storhetsvansinniga beslutsfattare. Att förklara varför man ska välja kommunala istället för friskolor. Men det blir ju inte bara sport i lokalerna, försöker ishallsfundamentalisterna försvara galenskaperna. Det finns plats för kultur också. Vi kommer att ha jättebra lokaler för konserter av fina artister.

Hur många sådana anläggningar behöver en stad av Östersunds storlek? Hittills har det ju inte direkt varit trängsel uppe på Jämtkraft arena. Jo, jag vet att flera av er som läser det här tycker att jag är en dåligt underbyggd, gnällig, otacksam skitstövel, men jag undrar om en ny ishall är ett vettigt sätt att försöka locka hit nya invånare. 1955 var det säkert ett osvikligt trix. Då stod folket från landet med hakan vid knäna och förundrades över att man kunde skita inomhus och att det kom varmt vatten bara man vred på en kran. Men tiderna har ändrats. Varenda håla har en ishall eller ett badhus så det behövs nog lite mer progressiva idéer för att få folk att bosätta sig och betala skatt här.

Mer läsning

Annons