Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var det roligare förr?

/
  • Vem vill inte bli uppvaktad med en läcker tårta på namns- eller födelsedagen? Den här kallas Madeleinetårta och gjordes till prinsessans 27-årsdag.Foto: Scanpix

Den som är obekant med svenska förhållanden brukar förvånas över annonser i dagstidningarna där man avböjer uppvaktning på födelsedagen.

Annons

 Varför gör ni på dette viset? Kan man få höra.

Men kanske är jubilaren indisponerad eller har man så stor bekantskapskrets att man omöjligen kan sprida budskapet på annat sätt?

För det är väl aldrig så att man genom annonsen talar om att nu är det dags??

Med barn är det i alla fall annorlunda. Tala om att gå upp i födelsedagsfirandet! Det är önskelistor långt i förväg och mer eller mindre vilda planer för den stora dagen. Önskemat till middagen så klart och alla kompisar - åtminstone nästan – på kalas.

Fiskdamm är väl uteslutet nuförtiden liksom godispåsar?

Hellre en sväng till bowlinghallen eller varför inte hamburgerbaren? Då blir det ju inte så stökigt hemmavid. Det finns familjer som till och med anlitar trollkarl att förgylla dagen med.

Presenterna tenderar att likna forna dagars 50-årsdito. Det gick blygsammare till förr i världen.

Men visst, det var bricka på säng och små paket och man bjöd klasskompisarna på godis. Ja, också fröken. På lektionstid, kan man tänka.

Helt otänkbart i dag, då barn helst ska växa upp utan det fördärvliga sockret. Tiderna förändras.

Med hemmafruarna försvann också namnsdagsfirandet som var så vanligt förr. Då gick man på KAFFEREP mitt på blanka dagen och firade såväl Elsa som Frida. Med flera.

Farfar hördes bli mycket sur om man glömde KARL-dagen och min fader berättade med stor förtjusning om sin första HARALD-dag som lärare på lantbruksskola i den höga Nord. Det var kaffe på säng, flaggan hissades och eleverna fick extra god middag!

Själv minns jag med vilket eftertryck MARIA-dagen firades hos oss. Det var kakor i mängd (små delikata), tårta och silverkanna och serveringshjälp och våningen proppfull med glatt glammande tanter.

Nu äter vi soppa i stället. Nyttigt, men inte lika kul.

Mer läsning

Annons