Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta bara ungar – notan kommer

Man tittar ut genom köksfönstret och ser att våren är på väg. I färgglada overaller, mössor och stövlar.

Annons

Efter flera månaders djupfrysning i minus 25 grader har de börjat tina upp. Med glittrande ögon gungar de och gräver i den lilla sand som tinat fram. Det finns på nåt sätt en framtidstro hos ungarna och den smittar av sig på dem som ser leken.

Det blir sommar i år också. Det blir glass, saft och jordgubbstårta. Det blir fisketurer och punka på cykeln. Det blir solvarmt gräs man kan ligga i och spana mot en nästan löjligt blå himmel med ulliga cirrusmoln. Det blir den blomstertid nu kommer och skolavslutningar. Det blir studentfester i Österängsparken. Det blir iskallt vatten i Storsjön att svalka sig med. Det blir fotbollsmatcher på Jämtkraft arena med 150 inlösta på läktarna. Det blir nya tidningsrubriker i stil med Heroiskt ÖFK förlorade åttonde matchen i rad. Men tidningarnas redaktörer kanske slipper vända ut och in på sig varje vecka för att slippa hitta förmildrande formuleringar på den ena plattmatchen efter den andra om kommunpolitikerna i Östersund på torsdag tar beslutet att satsa ofattbara 250 miljoner kronor på en ny arena som bland annat ska inhysa länets basketstoltheter – med ett facit på sju vinster på 37 matcher.

Verkar det inte vettigare att göra som i Örnsköldsvik? Att först få fram ett riktigt lag (Modo hockey) och sen när kostymen blir för liten se till att de har något bättre ställe att hålla till. Dessutom känns det ekonomiskt svajigt att investeringsbelutet ska fattas av samma politiker som slösade bort 40 miljoner på ombyggnaden av Storsjöbadet. En vd i ett privat bolag som klantade bort så mycket pengar skulle förmodligen inte hinna städa ur skrivbordet innan han hamnade på gatan. Men i Rådhuset handlar det om valda politiker och då tvingas kommunmedborgarna att gå med på precis vad som helst. Hur man ska få intäkter i arenan kan man fråga sig. Det krävs nog lite mer spektakulära resultat av länets idrottare för att få arenan att betala sig. Sponsorsintäkter är väl heller inget att tro på. Ingen av de stora sponsorerna lär väl stånga sig blodig för att få synas på arenan. Det luktar hybris lång väg. Det finns tydligen ritningar på en restaurang där några hundra gäster kommer att kunna äta middag samtidigt som de får se något av länslagen få stryk. Knappast en tillställning dit man tar med affärsbekanta.

Jag läste en artikel där svensk elitfotbolls sportchef drar paralleller med Barcelona och Köpenhamns FC och menade att Östersund skulle kunna sälja sig på liknande sätt. Det gäller bara att ha rätt utrymmen och skapa en publik mötesplats. Sedan kanske man inte heller ska underskatta Zlatans och Henris dragningskraft. Ungarna på gården fortsätter att gunga. Helt omedvetna om den framtida nota de har att betala om inte politikerna tar sitt förnuft tillfånga på torsdag.

Mer läsning

Annons