Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna till Gestapo Bar & Restaurang

Annons

Vad sägs om ett besök på populära Gestapo Bar & Restaurang i Stockholm? I väntan på ett ledigt bord kan de förväntansfulla gästerna ta en Göring-cocktail eller Himmler-öl i baren. Väggarna är dekorerade med Hitlerbilder, hakkorsflaggor och annan nazipropaganda.

En sån krog skulle aldrig behöva bojkottas. Ett näringsställe med ett sånt namn skulle nämligen aldrig få rättigheter att servera mat och alkohol. Gestapo Bar & Restaurang vore det yttersta beviset på ofattbar smaklöshet.

Däremot finns minsann KGB Bar & Restaurang i den kungliga huvudstaden på en gata mest känd för annan sorts prostitution. Krogens väggar pryds av bilder på massmördarna Lenin och Stalin men också frontfigurer inom den hemliga polisen. Hammaren och skäran, symbolen för förtryck och massmord, ingår i restaurangens logga. På KGB finns också Klubb Kalasjnikov, skjutvapnet som för evigt är förknippat med Sovjetregimens blodiga händer. Krogen anordnar dessutom utlandsresor, t ex Praghösten med den klämkäcka rubriken Invasion av Prag. Det smaklösa namnet KGB är en loska i ansiktet på halva Europa och på de över hundratusen människor som flytt undan KGB och fått fristad i vårt land. KGB Bar & Restaurang är ett populärt ställe för den bildade svenska medelklassen. Det är också en krog som den intellektuella överklassen gärna visar upp för utländska gäster.

Thomas Lundén är professor vid Södertörns högskola. I höstas var han värd för ett stort internationellt symposium om de stora förändringarna i Östeuropa i och med kommunismens fall och därmed KGB:s förlorade maktgrepp. Efteråt bjöds de utländska gästerna – några av dem hade familjemedlemmar och släktingar som lärt känna KGB inpå bara huden – till, jo, det är sant - till KGB Bar & Restaurang. En kul grej, helt enkelt.

När jag häromdan frågade professor Lundén om det bisarra valet av restaurang verkade han inte riktigt förstå problemet. Han försäkrade att det var allmänt uppskattat, att ingen tog illa upp, att det var skämtsamt. Men, erkände professorn, det var också lite stötande och obehagligt med alla symboler från förtryckarregimen.

Enligt Kommunismens svarta bok bär marxism-leninismen ansvaret för 1900-talets mest fundamentala tragedi. Kommunisterna dödade 100 miljoner människor, nazisterna 25 miljoner. Det finns skillnader mellan kommunism och nazism men likheterna är faktiskt större. Lenin inrättade koncentrationsläger redan på 1920-talet, nazisternas koncentrations- och förintelseläger är unika bara i sitt industriella tempo.

Jag har i största delen av mitt journalistiska liv utomlands bott i kommunistiska, och postkommunistiska länder, och fascineras av hur lättvindigt svenskar tar på kommunismens brott. Hur många näktergalar måste ett rovdjur svälja innan det börjar sjunga? Dvs. kan också en hygglig form av kommunism utvecklas. I Sverige finns en utbredd uppfattning att rovdjuret kan förvandlas till en näktergal.

Låt mig erkänna, jag förstår mig inte på den lättsinniga svenska inställningen till den bolsjevikiska terrorn. Nu fattar jag i alla fall varför Södertörns högskola fått öknamnet Södertörns partihögskola.

Mer läsning

Annons