Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrotningshotade arter får FN-beskydd

I kampen för skydd av utrotningshotade arter har FN utsett 2010 till det internationella året för biologisk mångfald.

Ett försök att stoppa utrotning av växter och djur i Sveriges natur är genom åtgärdsprogram.

Annons

Jämtlands län berörs av cirka 55 åtgärdsprogram om totalt nästan 70 arter. Återskapande av naturmiljöer ingår också i sammanhanget.

Vanligen är lite känt om de här arternas livsmiljö och spridningsmönster. Inventering är ofta det första man behöver göra från länsstyrelsens sida.

Nyligen fick naturen en prislapp av EU.

Priset som världens länder får betala för att tillåta den biologiska mångfalden att förstöras synas närmare i TEEB-rapporten (The Economics of Ecosystems and Biodiversity). Den är beställd av EU-kommissionen och Tyskland. I år kommer fler rapporter därifrån.

– Rapportens resultat är tydliga: misslyckandet att skydda naturen är ofta en följd av vår oförmåga att inse dess värde, säger miljökommissionär Stavros Dimas.

”Den biologiska mångfaldens ekonomiska osynlighet är en viktig orsak till att förlusten sker så oroväckande snabbt, säger TEEB-projektets ledare Pavan Sukhdev.

Internationella mångfaldsåret invigs i Berlin på måndag. Under en vecka i Trondheim i februari hålls en av flera konferenser i ämnet.

– Biologisk mångfald är vårat liv. Jag uppmanar alla länder och medborgare att gå samman i en global allians för att skydda den, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett tv-budskap på webben.

Mer läsning

Annons