Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning på distans

Annons

På väg genom Österängen kastar jag en förströdd blick på deras skylt och ser i svarta bokstäver HERMODS!  Kära gamla Hermods, lever du än? För den som inte känner sig särskilt bekant med denna företeelse kan jag avslöja följande: Hermods var alla bildningshungrande ungdomars Mecka förr i tiden.

Hur underligt det än kan låta för en yngre generation så har det inte alltid funnits högre lärosäten i varje kommun. NU finns alla möjligheter att studera, men lusten, suget efter kunskaper, var är den/det? FÖRR var det tvärtom. Det är här som Hermods kommer in.

Hermods korrespondensinstitut, som brevledes förmedlade kunskaper i praktiskt taget allt möjligt. Alla skolämnen, förstås, upp till studentexamens nivå. Jodå, man hade examensrätt också i gamla ”realen”.

Vem har förresten inte läst om stjärnadvokaten Henning Sjöström som pluggade sig till studenten i sin avlägsna Västerbottensby! Och hur många har inte läst upp något betyg i engelska eller matte via Hermods. Ordet distansundervisning hade inte ännu införts men metoden användes. Mot en rimlig avgift kom breven med instruktioner och uppgifter, rättades i Malmö med tydlig rödpenna och återsändes tillsammans med nästa brev. Lätt som en plätt, kan man tycka, men det krävdes ett stort mått av självdisciplin, vilket härmed intygas!

För Hermods erbjöd på 60-talet även universitetsstudier per korrespondens. Det lockade mig till en kurs i ”kristendomskunskap”, det vill säga teologi. Det fanns ingen annan utväg med man och fyra barn och marktjänst och kvartstjänst på högstadiet och nästan glesbygd.

Det kom en låda med fler är 30 ljusblå(!) studiehäften. Jag kunde ha svimmat. Och vilken litteraturlista! Nog sagt, det tog mig några år att plöja mig Mot en rimlig avgift kom breven med instruktioner och uppgifter, rättades i Malmö med tydlig rödpenna och återsändes tillsammans med nästa brev. igenom hela rasket. Sen var det dags för en avslutande sommarkurs i Lund med fem veckors föreläsningar i Gamla och Nya testamentet, kyrkohistoria, religionshistoria samt praktisk och systematisk teologi. Tentamina spreds över den följande hösten.

Det är kvalitet på Hermods!

Mer läsning

Annons